Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Boleveckému i Seneckému rybníku chybí voda - FOTKY

29.04.2018 12:22

Seneckému rybníku i Boleváku chybí voda, je sucho a tak zbývá jen doufat, že začne trochu víc pršet. Senecký rybník je napouštěný přes Bolevecký potok...

Senecky rybnik
Senecky rybnikbolevecky rybniksenecky rybnik (2)senecky rybnik (3)senecky rybnik (5)senecky rybnik (1)senecky rybnik (4)

Senecký rybník v Plzni je po kompletním odbahnění, napouštět se začal už v zimě. Aby ale hladina dosáhla požadované výšky, je třeba více vody. Do úplného napuštění rybníka zbývá aktuálně celý jeden metr. Podle hydrobiologa Jindřicha Durase, je to při ploše hladiny 6,9 ha tedy skoro 70 000 metrů krychlových chybějící vody. A voda chybí i Boleváku...

Generální odbahnění Seneckého rybníka v Plzni odstartovalo na podzim loňského roku. Už na počátku letošního února ale napouštění rybníka komplikovalo sucho. "Teď se ale modlíme, aby napadl sníh nebo pršelo. Napouštění komplikuje sucho," řekl tehdy QAPu Jaroslav Frydrýn, vodní hospodář Správy veřejného statku města Plzně s tím, že rybník je napouštěný přes Bolevecký potok. Právě ten spojuje rybníky Bolevecké rybniční soustavy. Reportáž z února najdete zde.

Aktuálně přitéká do Senečáku přítokem asi 1 litr za sekundu. To je zhruba 86 metrů krychlových za den. Situaci může tedy zachránit jen vytrvalý déšť.

Ani Bolevák nemá vody dostatek, ten je aktuálně 30 cm pod hranu přelivu, tedy pod stav. Chybí tady zhruba 130 000 metrů krychlových vody, navíc hladina denně klesá zhruba o jeden centimetr.

"Bolevák obvykle drží v dostatku vody propojení s podzemní vodou, která infiltruje do rybníka zejména v oblasti nuda pláže. Zásoba podzemní vody je ale slabá, protože i přes nějaké ty letošní zimní srážky se množství podzemní vody nijak nedoplnilo," uvádí na fcb stránkách Bokevecké rybníky hydrobiolog Jindřich Duras a potvrzuje: "Ne, s vodou na tom aktuálně příliš dobře nejsme."

Podle Durase už je na pořadu otázka, jak alespoň část vody ze sídliště Bolevec a Lochotín vrátit zpět rybníkům. "Vždyť jenom na střechy domů zde spadne za rok zhruba o třetinu víc vody, než je objem celého Boleváku. A tuhle vodu jsme moudře zavedli rovnou do kanalizace, kde způsobuje potíže na čistírně odpadních vod. Asi budeme muset přehodnoti svůj dosavadní přístup a zvolit nějaký podstatně zodpovědnější," zamýšlí se Duras.

foto: FCB Bolevecké rybníky

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Renault Captur 380
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA  JSA příslušenství