Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

09.06.2024 21:58

Nehoda na silnici ve Spáleném Poříčí

POZOR! Neprůjezdná komunikace
Kvůli havárii auta do sloupu jsou dráty vysokého napětí na zemi. Neprůjezdná komunikace na obec Hvížďalka, hlavní komunikace ze Spáleného Poříčí na Těnovice je průjezdná.

Krajinu v okolí Malesic by mohl oživit návrat ztraceného potoka

04.05.2024 8:00

Spolek Živá krajina Plzeňský kraj představí 30. května od 18 hodin v Malesickém dvoře veřejnosti svůj projekt “Pomáháme vrátit vodu do povodí Malesického potoka” podpořený Fondem životního prostředí města Plzně.

 

DJI_0691

S měnícím se klimatem a postupující klimatickou krizí hledá odborná a stále častěji i laická veřejnost způsoby, jak na tyto změny adaptovat krajinu, zabránit jejímu vysychání a dalším negativním jevům. Těmi jsou třeba vodní nebo větrná eroze nebo bleskové povodně.

Povodí Malesického potoka je jednou z lokalit, ve které spolek Živá krajina Plzeňský kraj navrhuje taková adaptační opatření. Jeho činnost spočívá v podrobném mapování vody a jejích cest v krajině, na základě kterého pro každé sledované povodí vytvoří studii opatření nezbytných k výraznému zlepšení jeho stavu. Spolek už má za sebou první realizace, zejména tvorbu tůní a výsadby stromů.

Krajina kolem nivy bývalého Malesického potoka je poškozená. Malesický potok se podle starých map nevléval do Mže přímo pod Malesicemi jako dnes, ale meandroval jihovýchodně od Malesic a vléval se do řeky až u Radčic. Většina jeho koryta zcela zmizela, byl zahrnut hlínou a v trase jeho toku je teď obhospodařované pole. Ze starého koryta zbyl jen poslední, přibližně čtyřsetmetrový úsek před ústím do řeky Mže, ve kterém se objevuje voda a signalizuje tak, že potok někde pod zemí stále existuje.

Živá krajina Plzeňský kraj připravuje návrh revitalizace potoka – jeho návrat do krajiny a obnovu okolí – podle modelu Živá krajina. "Návrh počítá s obnovou potoka v jeho původní délce a s přerušením odvodňovacích kanálů. V plánu je také vytvořit v okolí potoka mokřad a tůně napájené vodou z částečně zrušených meliorací a zřídit přes území cestu se stromořadím pro rekreaci místních. Úspěch projektu do velké míry závisí na spolupráci s vlastníky pozemků, zemědělci, státní správou i místní samosprávou," uvedl spolek.

Na setkání v Malesickém dvoře je zvána široká veřejnost. "Kromě plánu revitalizace území představí model Živá krajina jako systémovou možnost oživení krajiny, ale také příčiny i očekávané dopady změny klimatu, problémy současné krajiny a její historii od 19. století, především z hlediska hospodaření s vodou," dodal spolek.

Foto Živá krajina Plzeňského kraje

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Zvednu vam to
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT