Auto CB ŠKODA nový SUPERB

Policie varuje před emaily s výhrou či dědictvím

13.07.2011 11:25

Muži zákona varují před podvodnými emaily, které se také k vám do schránky mohou dostat. Obvykle oznamují, že jste vyhráli nebo dědíte. Více QAPu sdělila policejní mluvčí Martina Korandová.

Také jste jistě už dostali zvláštní email o tom, že vyhráváte finanční obnos a to i přesto, že jste se žádné soutěže nezúčastnili? Policie varuje před podobnými emaily, nereagujte na ně a v žádném případě neplaťte žádné poplatky za údajnou výhru!
"V hlavičce dopisu je společnost spojena určitým způsobem s velkou známou firmou. To jak přišli na vaši emailovou adresu, zdůvodní tím, že mají údaje uložené z minulosti, kdy jste s nimi spolupracovali či že došlo k náhodnému výběru adresy ze všech na celém světě," popisuje policejní mluvčí Martina Korandová s tím, že obvykle je s oznámením pak spjat požadavek na zaplacení manipulačního poplatku za odeslání výhry. Bohužel nebylo ojedinělé, že po prvním poplatku následuje další a další. "Některé emaily požadují, abyste nejdříve zavolali na jejich linku a doplnili potřebné informace. To, že poplatky za volání jsou velmi vysoké, se ale nikde nedozvíte," varuje Korandová.
"Důležité je, aby nikdo tyhle spamy neotvíral, v žádném případě na ně neodpovídal. Většinou se jedná o podvodné emaily, díky kterým pachatelé chtějí získat vaše peníze," radí mluvčí.
Může se stát, že vám také přijde email, který se bude snažit z vás vylákat důvěrné informace, jako jsou přístupové údaje k účtům a to nejen bankovním, ale ke všem, kde dochází k manipulaci s penězi nebo platebními kartami. "Tohle jednání se dá označit jedním slovem - phishing. Základem takové zprávy je efektivně formulovaný text, který vyvolává dojem, že byl email odeslán z některé věrohodné firmy či banky. Zpráva může vypadat jako informace z banky o neprovedení platby, výzva k aktualizaci bezpečnostních údajů nebo oznámení o dočasné blokaci účtu či platební karty," popisuje Korandová praktiky podvodníků. Triků mohou podvodníci využít mnoho, základem je, že budete přesměrováni na jiné, většinou falešně vytvořené webové stránky, které vyvolávají dojem, že patří například k domovským stránkám banky. "Tím, že vyplníte důvěrné informace jako je číslo účtu, pin či si změníte úroveň zabezpečení na těchto falešných stránkách, převezme si údaje podvodník, který je ve většině případů zneužije," varuje mluvčí.
Jak se zachovat?
Jednoduše mažty tyto zprávy a spamy. Informace z banky vždy ověřujte přímo u své banky.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Auto CB DACIA Duster
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Plus vyměňte