Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Skauti se zapojí do péče o vzácné lokality v Českém lese! Chceme účinně pomáhat, říká vůdkyně skautů

01.07.2023 10:00

V pátek 30. června byla na Přimdě podepsaná dohoda o spolupráci při péči o přírodní památku Kolowratův Rybník a lokalitu Bezděkov u Třemešného. Co dohoda mezi ochranáři a skauty obnáší? 

skauti Český les_Vera Končická

Dohodu o společné spolupráci podepsali ředitel regionálního pracoviště AOPK ČR, Správy CHKO Český les Tomáš Peckert a Kristina Pěchoučková, vůdkyně střediska Tajfun Tachov, Junák - český skaut.

Skauti se aktivně zapojují do ochrany přírody  v rámci projektu Patronáty Skautského institutu, který funguje po celé České republice již čtvrtým rokem. „Skauting by bez přírody nemohl existovat. Příroda není jen prostředí, ve kterém se skauting odehrává, je to navíc zdroj formativních a nezapomenutelných zážitků. Chceme, aby naše role v přírodě nebyla jen pasivní, ale abychom jí dokázali i účinně pomáhat, aby náš pobyt v ní byl zážitkem, poučením i reálným přínosem,“ vysvětluje Kristina Pěchoučková.

Program Patronáty Skautského institutu probíhá tak, že se skautský oddíl propojí s odborníkem a se správcem nějakého přírodního území, které potřebuje péči. Děti se dozvědí, čím je zdejší příroda jedinečná, a následně se aktivně zapojí do péče o ni. Přebírají tak pomyslný patronát nad kouskem přírody.

„V přírodní památce Kolowratův rybník roste kriticky ohrožená masožravá rosnatka prostřední, která je však potlačována rozrůstající se třtinou šedou. Od roku 2021 zde skauti třtinu pravidelně sekají a odklízejí. Letos skauti přibrali do patronátu lokalitu Bezděkov u Třemešného, kde budou kosit louku s výskytem prstnatce májového a vachty trojlisté,“ dodává Tomáš Peckert.

Foto Vera Končická

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Zvednu vam to
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT