QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Každá šestá restaurace smaží na přepáleném fritovacím oleji

27.02.2020 20:51

Státni zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) na základě pravidelných kontrol zjistila, že v každé šesté provozovně fritují jídla na oleji nevhodném k lidské spotřebě!

kontrolola fritovacich oleju_01

V rámci pravidelné kontrolní akce se SZPI zaměřila na kvalitu fritovacích olejů, které provozovatelé restaurací a občerstvení používají k přípravě pokrmů. V každé šesté kontrolované provozovně inspektoři SZPI vyhodnotili olej ve fritézách za nevhodný ke konzumaci.

Inspektoři SZPI hodnotili stav olejů a fritovacích zařízení v celkem 82 provozovnách společného stravování a posoudili zde 98 vzorků fritovacích olejů.

"U celkem 16% kontrolovaných provozoven inspektoři zjistili použití tzv. přepáleného oleje a vyhodnotili je jako potravinu nevhodnou k lidské spotřebě, resp. k přípravě pokrmů. Hodnocení vzorků inspektoři uskutečnili jednak na základě senzorického posouzení - vůně, chuť, barva, přítomnost zuhelnatělých zbytků atd. a měření obsahu tzv. polárních látek (TPM) a dále laboratorním stanovením polymerních triacylglycerolů (PTG) v laboratoři SZPI v Praze. U několika vzorků laboratoř potvrdila až násobné překročení akceptovatelných hodnot tepelného rozkladu (TPM a PTG) hodnocených fritovacích olejů," uvedl tiskový mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Kontroly zjišťovaly i dodržování správné fritovací praxe a hygienických požadavků na fritézy. "U 10% kontrolovaných provozoven inspektoři zjistili znečištění fritézy ztuhlými mastnými nečistotami pro zanedbání pravidelného čištění fritovacích zařízení," řekl Pavel Kopřiva, který dodal, že přepálené fritovací oleje obsahují látky škodlivé pro lidské zdraví a uvádí se i možné karcinogenní účinky.

Osobám, u kterých došlo k porušení předpisů, inspektoři nařídili odstranit zjištěná pochybení, a zahájí s nimi správní řízení o uložení pokuty.

Přehled kontrolovaných provozoven včetně vyhodnocení, které se týká i Plzeňského kraje, lze nalézt pod odkazem zde na stránkách Potraviny na pranýři.

"Ve srovnání s kontrolami v minulých letech lze konstatovat dílčí zlepšení – v r. 2018 inspektoři zjistili nevyhovující fritovací olej u 26% z kontrolovaných provozoven - celkovou situaci ale nelze považovat za uspokojivou a proto bude SZPI v kontrolách fritovacích olejů v provozovnách společného stravování pokračovat i v budoucnu," dodává mluvčí SZPI.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24