Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

16.06.2024 14:15

Tragická nehoda zastavila provoz na dálnici, na D5 zemřel motorkář

Nehoda se stala dopoledne u Loděnice ne Berounsku ve směru na Prahu

Bezdomovců v Plzni přibývá! Už jich je skoro 250

18.03.2014 8:05

Problém bezdomovců bude v Plzni opět čím dál tím víc vidět s postupem jarního počasí. Město si nechalo udělat speciální studii, podle které v Plzni žije zhruba 250 bezdomovců. "Počty se budou zvedat," varují odborníci.

"Staří známí". Tito pánové patří k těm, kteří si už práci našli a snaží se zapojit do "normálního" života.

S příchodem jarního počasí se znovu stává téma bezdomovců a nejrůznějších pochybných existencí v Plzni tématem číslo jedna. V centru Plzně se tradičně s teplým počasím zvedne počet "asociálních osob" o zhruba 40 procent. Během zimy se stahují třeba do azylových domů a nejrůznějších zákoutí. Odborná studie teď ukázala, že v Plzni je téměř 250 bezdomovců.

Město Plzeň si nechalo od katedry sociologie na filozofické fakultě ZČU zpracovat studii ohledně bezdomovců ve městě a výsledky jsou dost alarmující. Šetření proběhlo 8. února. "Toho dne bylo na území města Plzně nalezeno 241 osob, které patří do kategorie zjevného bezdomovectví. Je však nutné podotknout, že pro sběr informací byl zvolen nejstudenější měsíc a sčítání a rozhovory se prováděly v místech přespávání. Řešitelé vycházeli z předpokladu, že osoby, které budou během sčítání zjištěny, ve skutečnosti představují nejnižší možný počet," uvádí Alena Hynková, vedoucí odboru sociálních služeb magistrátu.

To se ukázalo jako pravdivé. S příchodem teplého počasí se ve velkém začali bezdomovci a squatteři objevovat v sadovém okruhu v centru města. QAP.CZ vyrazil se strážníky Územní strážní služby do ulic a ukázalo se, že počty už narůstají. Reportáž s fotogalerií najdete v článku Sadový okruh v Plzni se znovu plní bezdomovci a squattery!.

Typický bezdomovec v Plzni: muž kolem 55 let, Plzeňan a na ulici je víc než 5 let.

Výsledky studie ukízaly, že zhruba každý šestý bezdomovec na území města Plzně je starší 55 let a zároveň je odkázán v lepším případě na noclehárnu, v horším nocuje bez střechy nad hlavou. Z celkového počtu lidí bez domova je 64 % mužů a 36 % žen. Nejvíc osob pobývá na ulici déle než pět let. Nejvíc bezdomovců je lidí s trvalým bydlištěm v Plzni nebo v Plzeňském kraji, zhruba čtvrtinu pak dělají cizinci.

"Je evidentní, že s ohledem na ekonomický a sociální význam lokality bude město Plzeň i nadále místem, jehož součástí budou bezdomovci. Domníváme se, že počty bezdomovců budou stoupat, a to především s ohledem na zesilující ekonomické tlaky, které postihují už nejen nižší, ale i střední třídy,“ doplňuje Alena Hynková.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Renault Captur 380
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Plus vyměňte