Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Pozor na bruslení v přírodě!

10.12.2012 15:05

Nebezpečné je bruslení v přírodě hlavně pro děti, které nedokážou vyhodnotit možná rizika. Jaká je ideální tloušťka ledu pro pohyb lidí a jak zjistit sílu ledu, abychom mohli bezpečně bruslit? QAP.CZ pro vás zjistil pár rad....

bruslení

Mrazy už o sobě daly o víkendu vědět a v příštích dnech opět naberou na síle a milovníci zimních sportů už přemýšlejí, jak opráší brusle a vyrazí na rybník. Ale pozor! Takové bruslení by mohlo skončit tragédií. Mimořádně nebezpečné je bruslení na přehradách nebo dokonce na řekách. ,,Tam, kde proudí voda, je vždycky největší riziko," potvrdil QAPU.CZ přímo koordinátor Vodní záchranné služby Českého červeného kříže v Plzeňském kraji Pavel Barák. ,,Ideální je, když je 15 stupňů pod nulou čtyři dny v kuse, to bude led pevný," doplňuje Pavel Barák.

Jaká je ideální tloušťka ledu? O bezpečném ledu se mluví, když je jeho síla 25 centimetrů, ale třeba na Lipně zahajují bruslení už při 15-17 cm.  ,,Určitě bych se nebál ani 15 centimetrů, ovšem záleží na tom, kam se vypravíte," doplňuje záchranář.

QAP.CZ pro vás zjistil i několik dalších rad.
Určitě sledovat teplotu, stačí mírné oteplení a kvalita zamrzlých ploch se zhoršuje, nemusí to být vůbec vidět.
,,Byl jsem svědkem, jak se propadl led s bruslařem na Hracholuskách, začal praskat a on se nemohl dostat na břeh, nikdy na to nezapomenu,nakonec se nám ho povedlo zachránit," vypráví svůj zážitek Jarda, který má u hráze Hracholuské přehrady chatu. 
Ledová vrstva totiž není na všech místech stejně silná, nejzrádnější bývá led právě u břehu. A také tam, kde proudí voda.  
A co si počít, když už led začne praskat? Pomalu a opatrně si lehnout na zamrzlou plochu a snažit se na břeh doplazit. Rychlý a zběsilý útěk je špatně. Spíše si lehněte, roztáhněte ruce a nohy, co nejvíce do šířky a volejte pomoc.

Co když budu jen svědkem události? Určitě volejte pomoc. Jak nám prozradila mluvčí hasičů Plzeňského kraje Pavla Jakoubková, ideální je volat linku 112, případně 150. Nikomu nepomůžete, když se bezhlavě vrhnete na propadající se led. Naopak, přibližujte se velmi opatrně. Pokud je to ve vašich silách, můžete se pokusit tonoucího vytáhnout, zajistit základní životní funkce a vyčkat na příjezd záchranky. Pokud je zachráněný při vědomí, okamžitě sundejte mokré oblečení a zabalte ho do suchého. 

Jak vlastně poznám, že je led dostatečně silný? Pokud si chcete být opravdu stoprocentně jistí, můžete si přinést vrtačku a metr. Spolehlivý není  totiž ani kámen hozený na led. Dálkoví bruslaři zase mívají u sebe tyče, kterými zkoušejí tloušťku ledu. Prásknou pořádně o zledovatělou hladinu a když vydrží, tak se jede... 

Pokud chcete vidět, jak taková ukázka záchrany ze zamrzlé vodní hladiny vypadá, můžete se přijít podívat v pátek 14. prosince na hráz Velkého Boleveckého rybníka. Od 13 hodin budou záchranáři z VODNÍ ZÁCHRANNÉ SLUŽBY ČČK diskutovat o bezpečném vstupu na led, o chování v případě propadnutí nebo o záchraně. K vidění budou i ukázky záchrany s použitím profesionálních i improvizovaných pomůcek.


 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Auto CB DACIA Duster
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT