Koncert "Na podporu ženskosti" pomáhá ženám s rakovinou prsu

07.04.2011 17:46

V pondělí 18. dubna se v Plzni přestaví populární čeští zpěváci na charitativním koncertu nadačního fondu Femina "Na podporu ženskosti". Na pomoc ženám s rakovinou prsu budou v minimálně devíti městech zpívat například Bohuš Matuš, Marian Vojtko, Viktor Dyk, Josef Vojtek, Jan Toužimský, Vlasta Horváth, Martin Pošta, Jen Čechovský či Lukáš Písařík.

 Bohuš Matuš a náměstkyně hejtmana Eva Herinková
 Charitativní koncert "Na podporu ženskosti" přivezou umělci do Plzně 18. dubna  Bohuš Matuš a náměstkyně hejtmana Eva Herinková  Jovanka Vojtková a Viktor Dyk  Marian Vojtko Charitativní koncert "Na podporu ženskosti" podpoří ženy nemocné rakovinou prsu

V pondělí 18. dubna se v Komorním divadle v Plzni uskuteční charitativní koncert "Na podporu ženskosti", na kterém vystoupí oblíbení zpěváci Bohuš Matuš, Marian Vojtko, Vlasta Horváth, Viktor Dyk a další. Výtěžek z koncertu poputuje prostřednictvím nadačního fondu Femina na nákup implantátů pro ženy, které prodělaly rakovinu prsou.

Nadační fond Femina vznikl v říjnu 2010 s cílem poskytnout všestrannou pomoc ženám, které onemocněly rakovinou prsu, a podpořit jejich úsilí o plnohodnotný návrat do života. U jeho zrodu stály špičky české hokejové reprezentace posílené řadou odborníků z lékařských řad, jejichž záštity se ujal MUDr. Karel Urban, primář plastické chirurgie Fakultní nemocnice Na Bulovce. "Femina usiluje o zlepšení informovanosti o výskytu, prevenci a možnostech léčby rakoviny prsu. Jejím posláním je zlepšit kvalitu života onkologicky nemocných žen a zasadit se o rozšíření operačních kapacit a zlepšení následné péče o nemocné," informovala Kateřina Mojdlová z Nadačního fondu Femina.

Společnost Time for the Stars, která koncertní turné pořádá, plánuje opakovat charitativní akci každý rok. Pacientkám, které na termín své operace čekají až tři roky, dopomůžeme ke zkrácení čekacích lhůt na zákrok. V první fázi poputuje výtěžek charitativního turné do nemocnice Na Bulovce. "Dělají průměrně osm operací měsíčně, náklady hradí pojišťovny, ale kvůli nedostatku peněz, čekají ženy na operace dlouho. Kapacita nemocnice je přitom až šestnáct operací měsíčně," vysvětlila Jana Vochová s tím, že po vyčerpání kapacit by lékaři z nemocnice Na Bulovce rozdělili mezi další pracoviště v České republice.

Záštitu nad plzeňským koncertem převzala náměstkyně primátora Eva Herinková. První se už na konci března uskutečnil v Kladně, ve středu 13. dubna se koná v Českých Budějovicích a Plzeň bude třetí zastávkou. "Součástí koncertu je i ohňová show, tak doufáme, že divadlo neshoří. Vlastně.. trochu s tím počítáme, stejně si tu postavíte nové," žertoval Viktor Dyk, který speciálně pro turné opatřil českým textem píseň Michaela Jacksona We are the World, česky tedy Díky, nečekám a tu společně zazívají všichni účinkující. "Jinak na koncertu uslyšíte známé melodie z muzikálů Galileo, Tři mušketýři, Baron prášil a dalších a také výběr z repertoárů účinkujících a jejich kapel. Tým, který na koncertech vystupuje, tvoří devět až patnáct umělců, ne všichni budou na každém koncertu, závisí to od jejich pracovního vytížení," poznamenal Dyk s tím, že například zpěvák Kabátů Pepa Vojtek v Plzni nevystoupí, ale dočkáme se určitě jeho manželky Jovanky Vojtkové, která akci s herečkou Ivanou Jirešovou. Hostem turné je také houslista Michal Hejč, kterému se přezdívá ´česká Vanessa Mae´.

Vstupenky za 290 korun můžete koupit v předprodeji v Komorním divadle.

Více se o nadačním fondu Femina i charitativním koncertním turné dozvítě na webu www.timeforthestars.cz.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT