QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Kontroverzní kašny stojí na plzeňském náměstí už deset let - FOTKY

29.07.2020 10:02

Odhalení moderních kašen architekta Ondřeje Císlera ve čtvrtek 29. července 2010 předcházely dlouhé diskuse o tom, zda se Anděl, Velboud a Chrtice hodí na historické náměstí Republiky.

červen 2018 (1167)
červen 2018 (1110)katedrála sv. Bartoloměje_ilustrační_2023_QAPčerven 2018 (1109)červen 2018 (1111)červen 2018 (1160)červen 2018 (1168)červen 2018 (1181)červen 2018 (1167)

Slavnostní odhalení kašen ze žuly, mosazi a zlata doprovázel večerní program s tancem, hudbou a světelnou show. U Anděla mohli přítomní vidět klasický balet v podání umělců Divadla J. K. Tyla, u Velblouda soudobý tanec inspirovaný Vltavou a u Chrtice street dance.

Kašny Chrtice, Velbloud a Anděl si vyžádaly téměř 27 milionů korun. Odborná porota vybrala návrh pražského architekta Ondřeje Císlera mezi dalšími třiceti už v roce 2003.

Ondřej Císler popsal před odhalením kašen problémy, které doprovázely jejich výrobu. "Dovézt monolitické nádoby z černé žuly z Číny a udělat velké bronzové sochy nebyl snadný úkol ani v dnešní době, a to, že se vše povedlo, beru jako velkou věc. Takových zakázek v dnešní době architekt moc nedostává. Příběh kašen pro mne trvá už šest let a během práce na nich jsem měl řadu variant, tahle vykrystalizovala, byla nejlepší. I když byla během doby řada příležitostí to upravit a já samozřejmě některé využil, tak ten základ, koncept zůstal stejný."

I po instalaci na náměstí se kašny staly předmětem bouřlivých debat. Řadu Plzeňanů zaskočila informace, která vyšla najevo krátce po zahájení provozu, a to, že celkové roční náklady na údržbu a elektřinu bez nutných oprav jsou odhadnuty na více než půl milionu korun ročně. Vášně vzbudili i vandalové, kteří kašny ničí rytinami.

Zatímco v prvních dnech po spuštění se kašny stávaly terčem vandalů, kdy například hned první den poškrábali na jedné z nich zlacené chrliče, v posledních měsících městská policie zaznamenává podobné incidenty jen ojediněle. "Dříve se v kašnách koupali opilci či bezdomovci, policie evidovala i případy, kdy lidé lovili vhozené drobné síťkou, vyrývali nápisy či dokonce si i prali prádlo," připomněla mluvčí městské policie Jana Pužmanová.

V roce 2014 prošly kašny obnovou, restaurátoři opravili jejich zlaté pláště. Náklady na tuto akci dosáhly 120 tisíc korun.

K opravě muselo dojít i letos. Během zkušebního provozu fontán před sezonou odhalili odborníci praskliny na kamenných nádobách kašny Velbloud, bylo proto nutné je vyčistit a zatmelit.

Kašny jsou každoročně v provozu vždy od 1. května do 1. listopadu. Na jaře jejich spuštění předchází kontrola a případné opravy rozvodů vody, elektroinstalace, čerpadel a nádrží, poté se napustí vodou. Poslední týden v dubnu jsou spuštěny ve zkušebním provozu, a pokud je vše v pořádku, zahájí se plný provoz. "V termínu od 1. května do 31. října se kašny kontrolují jednou denně. Zajišťuje se čistota vody, omytí chrličů i kamenných nádob. Odstraňují se drobnější závady a dílo se udržuje ve funkčním a bezvadném stavu včetně jeho veškerých součástí,“ uvedla Ilona Pelíšková ze Správy veřejného statku města Plzně. Na začátku listopadu se voda z kašen vypustí a provede se před zimou údržba. V období, kdy je vypuštěna voda, se kašny kontrolují jednou týdně.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24