Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

23.05.2024 13:58

Pozor! Dálnice D5 - 78.2km na trase Rozvadov - Praha dočasně uzavřena

Odstavený porouchaný kamion. Odklon na exitu89.

Tísňová linka 112 slaví 10 let! Lidé si jí pletli i s erotickou linkou

11.02.2014 16:59

Tísňová linka 112 slaví 10 let fungování. Zlomyslná volání i omyly jsou stále na denním pořádku. V Plzni linka slavila v OC Plzeň na Rokycanské. Podívejte se na fotky!

Evropský den linky 112 v OC Plzeň na Rokycanské.
Evropský den linky 112 v OC Plzeň na Rokycanské. Sušenky tísňové linky 112. Osobně je upekla mluvčí hasičů Pavla Jakoubková.Evropský den linky 112 v OC Plzeň na Rokycanské.Evropský den linky 112 v OC Plzeň na Rokycanské.Evropský den linky 112 v OC Plzeň na Rokycanské.Evropský den linky 112 v OC Plzeň na Rokycanské.Evropský den linky 112 v OC Plzeň na Rokycanské.Evropský den linky 112 v OC Plzeň na Rokycanské.Evropský den linky 112 v OC Plzeň na Rokycanské.Všichni si mohli vyzkoušet, jestli umí správně nahlásit událost na tísňovou linku...Evropský den linky 112 v OC Plzeň na Rokycanské.Evropský den linky 112 v OC Plzeň na Rokycanské.Evropský den linky 112 v OC Plzeň na Rokycanské.Evropský den linky 112 v OC Plzeň na Rokycanské.Evropský den linky 112 v OC Plzeň na Rokycanské.Evropský den linky 112 v OC Plzeň na Rokycanské.Evropský den linky 112 v OC Plzeň na Rokycanské.Evropský den linky 112 v OC Plzeň na Rokycanské.Evropský den linky 112 v OC Plzeň na Rokycanské.Evropský den linky 112 v OC Plzeň na Rokycanské.Evropský den linky 112 v OC Plzeň na Rokycanské.Evropský den linky 112 v OC Plzeň na Rokycanské.Evropský den linky 112 v OC Plzeň na Rokycanské.Evropský den linky 112 v OC Plzeň na Rokycanské.Evropský den linky 112 v OC Plzeň na Rokycanské.Evropský den linky 112 v OC Plzeň na Rokycanské.Evropský den linky 112 v OC Plzeň na Rokycanské.Evropský den linky 112 v OC Plzeň na Rokycanské.Evropský den linky 112 v OC Plzeň na Rokycanské.

Už 10 let funguje linka tísňového volání 112. Zlomyslných volání nebo třeba omylů ale neubývá. V drtivé většině telefonátů nakonec složky IZS vyjet nemusí. Evropský den linky připadá symbolicky na 11. 2. a také letos se slavil v OC Plzeň na Rokycanské. K dispozici byl i "telefonní trenažér" na zkušební tísňová volání.

Soutěže pro děti, plakáty, obrázky, nejrůznější dárečky, ale také drobné vědomostní testy nebo například zkouška z tísňového volání. To všechno nabídly oslavy Evropského dne linky 112, které každý rok chystají hasiči Plzeňského kraje.

Smutným faktem zůstává, že zlomyslných volání, anonymů, ale také třeba omylů spojených s tísňovými linkami neubývá. "Z celkového počtu volání na tísňovou linku ať už na číslo 112, nebo 150 je osmdesát procent takových, které nevyžadují pomoc. Jsou to omyly a také právě úmyslná volání. Pouze dvacet procent je takových, při kterých následně vyjede záchranka, policie nebo hasiči. Lidé si pletou tísňové linky s operátory nebo chtějí informace o telefonních číslech. Popřípadě si myslí, že jim zajistíme taxíky," potvrdila QAPu mluvčí hasičů Plzeňského kraje Pavla Jakoubková a dodává perličku, že v minulosti byly dokonce omyly, kdy si lidé pletli tísňovou linku s erotickou linkou.

Neubývá ani vyloženě zlomyslných volání, kdy si z operátorů někdo zkrátka dělá legraci. "V případě, že hasiči vyjedou k události, která není reálná, mohou chybět jinde, kde je jejich nasazení skutečně potřeba. Těm, kteří zneužívají tísňovou linku hrozí vysoká pokuta až 200 tisíc korun a popřípadě i trestní stíhání," varuje mluvčí hasičů.

Kdy volat na číslo 112? Nejlépe v případě, kdy jsou potřeba všechny složky Integrovaného záchranného systému...

K zapamatování tísňových čísel existují různé pomůcky a svoji má i linka 112. "Takovou pomůckou je jednoduchý příklad 1 plus 1 se rovná 2," dodává s úsměvem mluvčí hasičů. I když mnohdy číslo 112 slouží lidem jako číslo, na které se s jistotou dovolají, ať už potřebují policii, hasiče nebo záchranku, sloužit by mělo především v případech, kdy jsou zapotřebí všechny složky najednou. "Takovým příkladem může být pracovní úraz v lese, kdy je člověk zavalený stromem. Potřeba budou zdravotníci, hasiči na odstranění stromu a také policii kvůli vyšetřování," přidává jeden příklad z mnoha Pavla Jakoubková.

Nejspíš nejmenším návštěvníkem, který se na Evropském dni linky 112 objevil, byl 3letý Pepa Jílek z Vejprnic. Ten dokonce přišel v hasičské uniformě. "Takhle zlbázněný je už od malinka. Manžel je dobrovolný hasič ve Vejprnicích, tak to vypadá, že bude pokračovat ve šlépejích manžela. Je to skoro fanatik. Máme helmy, máme oblečení, autíčka, máme doma dokonce sekyrky a máme už skoro všechno. Tak určitě to bude hezký koníček," svěřila se QAPu jeho maminka Petra Jílková.  

Jednou z těch, kteří si vyzkoušeli zavolat na tísňovou linku, byla třeba 11letá Denisa Havlíčková . Po prvních rozpacích nakonec dopravní nehodu zvládla nahlásit. "Teď už bych to uměla. Už bych to dokázala říct, kde k tomu došlo a tak. Čísla si taky pamatuju. Je to 112, pak 150 na hasiče, 158 na policii a 155 na sanitku," řekla QAPu Denisa hned po tom, co si vyzkoušela tísňové volání s operátorem nanečisto.

FOTO: QAP.CZ

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT