Auto CB ŠKODA nový SUPERB

Fotopast odhalila myslivce, který kladl zakázaná železa na zvěř

16.12.2011 10:42

Plzeňští záchranáři zvířat chytili ve Starém Smolivci na jižním Plzeňsku do fotopasti myslivce, který kladl nelegální železné pasti. Případ šetří policie a zajímavá reportáž o něm poběží v neděli 18. prosince na ČT 2.

Pracovníci DES OP Záchranné stanice živočichů v Plzni odhalili myslivce, který v odchovně kachen ve Starém Smolivci kladl zakázané pasti.

"V září letošního roku jsme náhodně zjistili další případ nelegálního používání přísně zakázaných čelisťových pastí nebo-li želez. Jde o nejbrutálnější past a celý případ je o to závažnější, že tímto zakázaným způsobem lovu vědomě lovila osoba znalá zákona, která dokonce z příslušných paragrafů složila odbornou mysliveckou zkoušku, má lovecký lístek a je členem mysliveckého sdružení. Neméně závažná je i skutečnost, že do želez se lovilo opět v mysliveckém zařízení a to minimálně již několik měsíců!" prohlásil vedoucí záchranné stanice Karel Makoň s tím, že vše se odehrálo u odchovny divokých kachen na oploceném rybníčku za vsí u Starého Smolivce.

"Je zde uměle vytvořený rybníček s přibližně dvěmi stovkami kachen divokých se zastřiženými letkami na křídlech. Obrovské chovné hejno, které každé jaro produkuje stovky vajec putujících do myslivecké líhně, kde se z nich následně líhnou ´bastardi´ sloužící k pobavení panstva na podzimních honech. Ve své podstatě je to legálně povolený myslivecký chov zvěře s tradicí v legálním mysliveckém zařízení, obhospodařovaném místním mysliveckým sdružením. Na druhou stranu ale také uměle vyvolaný nadstav zvěře na malé ploše představuje potravu pro predátory, které logicky láká svou luxusní potravní nabídkou handicapovaných, křídlovaných, kachen. Nelze se pak divit tomu, že nedostatečně zabezpečené chovatelské zařízení je cílem predátorů a přitahuje je jako magnet," vysvětlil Makoň s tím, že když zde v září objevili ´železa´ rozhodli se nainstalovat fotopast, která by odhalila jejich původce.

Místo bylo pod dozorem tři měsíce. "Fotopast zachytila celkem 70 použitelných fotografií z devíti návštěv na lokalitě. Reagovala na každý pohyb kolem sledovaných želez a bezpečně zaznamenala jak pachatele tak jeho protizákonné konání," řekl Makoň a dodal, že s prokazováním podobných trestných činů mají jen ty nejhorší zkušenosti, a proto nechtěli nechávat nic náhodě. "Zajištěný fotomateriál je alespoň pro nás dosti průkazný a byl předán jak policii tak dalším orgánům zabývajícím se případem. Přičteme-li k tomu ještě fotografie brutálně zmrzačené kachny nechtěně chycené do želez, tak by se mohlo na první pohled zdát, že vše musí být naprosto jasné."

Předání případu Policii ČR a Státní veterinární správě proto proběhlo v pondělí 21. listopadu za účasti štábu České televize, skupiny pořadu "Nedej se!" "O tom, jak správně postupovat při nálezu podobného zařízení a koho všeho je třeba kontaktovat je natočena autentická reportáž. Tu bude Česká televize vysílat i s informací o průběhu šetření v neděli 18. prosince v 11:30 hodin na ČT2," prozradil Makoň.

Co fotopast odhalila?

Přivolaní policisté sháněli mysliveckého hospodáře, aby se dostali uzamčeného objektu k železům. Objekt jim odemknul myslivec, pan T., který uvedl, že o past sice věděl, ale on ji údajně nelíčil a ani neví, kdo by to tam mohl být. "Zařízení prý převzal i s pastí po zesnulém kolegovi před dvěma roky a od té doby si pasti nevšímal. Díra v plotě byla prý zcela určitě zakryta prknem a víc neví," tlumočil jeho slova Makoň a dodal: "Pravda, měl na sobě úplně stejný svetr a boty jako osoba na fotografiích z fotopasti, ale to v daný okamžik nevěděl a nebylo důležité."

Podle Makoně je ve hře opravdu hodně. "Podobné případy nelze bagatelizovat a do nekonečna omlouvat. Původně to vše vypadalo pouze na přestupek, pachatel se následně přiznal, místní policie neshledala důvody k překvalifikování případu na trestný čin a vše by bylo skončilo na přestupkové komisi v sousední obci. Naštěstí se podařilo na případ upozornit i jinde a případ byl předán k šetření z Nepomuka na jiný úsek policie. Zde došlo k překvalifikování přestupku na trestný čin a zatím to vypadá, že případ bude řešen objektivně a se všemi důsledky tak, jak má," sdělil Makoň s tím, že překvalifikováním na trestný čin hrozí pachateli zákaz činnosti, zápis v trestním rejstříku, ztráta loveckého lístku, zbrojního pasu a vyloučení z mysliveckého sdružení.

"Cílem celého případu není pošpinit osobu pana T. a dobré jméno myslivců. Dokonce není ani cílem potvrdit nedávno jedním poslancem veřejně vyřčenou větu o tom, že "Myslivci, vinaři a provozovatelé hracích automatů si dokáží v parlamentu vylobovat téměř vše". Cílem je jednoznačně vyřešit a dotáhnout do zdárného konce alespoň jeden případ takovéto nelegální činnosti páchané na volně žijících zvířatech. Konečně prolomit tu bariéru mezi pachatelem neznámým, odložením případu, nic neřešícím přestupkem a komplikovaným trestným činem. Ukázat, že v této zemi a v tomto státě platí zákony, které je třeba dodržovat a že na ně někdo řádně dohlíží!" dodal Makoň a poznamenal: "Nerad bych poškodil ostatní slušné myslivce a myslivecká sdružení, ale je teď hlavně i na nich, jak se k tomuto případu sami postaví a zda i oni dokáží prolomit onu pomyslnou bariéru, která nás zatím zbytečně dělí jako dva proti sobě jdoucí tábory."

Foto: DES OP Záchranná stanice živočichů Plzeň

SDÍLEJTE ČLÁNEK
EUC
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Plus vyměňte