QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Kraj stále nemá koalici. ODS má nové podmínky pro vyjednávání

29.10.2020 21:10

Plzeňský kraj stále nemá po letošních krajských volbách koalici. Jednání ještě zdaleka nejsou u konce. Ve čtvrtek zasedla Regionální rada ODS a dle sdělení Martina Baxy má nové podmínky pro vyjednávání.

plzensky kraj

Jako nejpravděpodobnější se po všem jednáních rýsovala koalice ODS s třetím ve volbách – hnutím STAN se Zelenými, hnutím PRO Plzeň a Idealisty a čtvrtými Piráty.

Jednání mezi těmito stranami budou probíhat i nadále. Po zasedání Regionální rady ODS se jednání zřejmě posunou. Jakým směrem ale zatím není jasné.

Zasedání Regionální rady skončilo ve čtvrtek ve večerních hodinách. Na čem se rada dohodla, prozradil QAPu její předseda Martin Baxa.

„Regionální rada ODS Plzeňského kraje dnes projednala dosavadní výsledky vyjednávání a rozhodla takto. Za prvé stále trvá na pozici hejtmana pro koalici ODS-TOP 09. Za druhé schválila pokračování jednání se STAN a Piráty za určitých podmínek, s nimiž seznámíme zástupce STAN a Piráty,“ uvedl Martin Baxa.

K tomu, jaké jsou určité podmínky se Martin Baxa, nevyjádřil. Týkat by se mohly ale počtu v Radě Plzeňského kraje, případně počtu zastoupení ve výborech. Vítězné ANO totiž nabídlo ODS většinu v devítičlenné radě (6 míst), trvá ale na postu hejtmana. Při jednání se STAN a Piráty se zatím mluvilo jen o 4 pozicích v radě pro ODS a tím by občanští demokraté neměli narozdíl od STANU s Piráty většinu.

Jasno tedy bude až po jednání ODS se STANem a Piráty. Jak QAPu potvrdil šéf Pirátů Rudolf Špoták, s Piráty zatím nové podmínky nikdo neprojednával. Na hypotetickou otázku, zdy by Piráti byli ochotni pustit jedno místo v radě pro ODS, reagoval Špoták následovně. "Pro nás je to naprosto nová situace, která při vyjednávání nikdy nezazněla. Zítra se k sejde náš zastupitelský klub a následně výsledek oznamíme společně se STAN i ODS," uvedl Špoták.

Stejnou otázku jsme položili i Josefu Bernardovi, ten ale do vydání článku nereagoval.

Foto: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24