03.05.2024 14:39
03.05.2024 8:56 03.05.2024 11:22
V Plzni na Koterovské došlo ke střetu tramvaje s dítětem
Všechny záchranné složky zasahovaly u dopravní nehody na Koterovské třídě v Plzni, kde došlo ke střetu tramvaje s dítětem.
02.05.2024 14:10
Jak omezí Slavnosti svobody provoz v Plzni? Přinášíme informace
Od pátku 3. do pondělí 6. května se konají v Plzni Slavnosti svobody. V centru města bude omezený provoz.
Česká klasika: kapr s bramborovým salátem
Tradiční štědrovečerní večeře v podobě kapra s bramborovým salátem je z historického hlediska na našich stolech spíš "benjamínkem". Kdy se u nás tradice zrodila?
Smažený kapr s bramborovým salátem patří ke skutečně klasickým pokrmům, které se v Česku pojí s Vánoci. V minulosti se ale kapr velmi často podával také takzvaně "načerno". Bramborový salát jako takový je přitom přílohou, která u nás má historii v historickém měřítku jen "několik" desítek let.
Kapr jako hlavní jídlo na štědrovečerním stole nemá u nás úplně dlouhou historii. Ve srovnání s bramborovým salátem je nicméně o něco starší. Vzhledem k tomu, že štědrý den byl postním dnem, bylo také jídlo podávané na Štědrý den postní. Ryby se nicméně za maso nepovažovaly, a tak sem ohly připravovat. A nešlo zdaleka jen o kapra. Na talířích se objevovaly také druhy jako lín nebo sumec. Většinou se ryby připravovaly nasladko. Přímo kapr se u nás většině domácností usídlil až ve 2. polovině 19. století. Důvodem byla především jeho cena, která byla nižší než u ostatních ryb a mohli si ho dovolit i méně movití lidé.
Nejčastěji se kapr připravoval načerno. Pekl se v omáčce z mandlí, rozinek, perníku, povidel, ořechů a sladkého piva. Jako příloha se podávaly šišky, pak také knedlíky. Smažený kapr se k nám dostal z Rakouska. Původní recept se objevil v kuchařce Magdalény Dobromily Rettigové v roce 1895.
Postupně v mnoha rodinách i tradice kapra vymizela a nahradilo ho klasické smažené řízky.
Bramborový salát se "zrodil" až během druhé světové války...
Nejspíš dnes už si nikdo nedokáže představit štědrovečerní tabuli bez bramborového salátu. Pokud jde ale o jeho původ, je dost nejasný. V předválečných kuchařkách se nicméně neobjevuje. Podle některých historiků se objevil až v průběhu druhé světové války a jeho původ je prý ruský.
Základem bramborového salátu jsou samozřejmě brambory. I jeho následné složení se nicméně může měnit jak podle krajů, tak podle rodinných receptů. Kromě brambor nicméně základem dál bývá mrkev, petržel, hrášek, cibule, kyselé okruky a majonéza. V některých receptech se objevuje i salám, šunka, vejce nebo dokonce tvrdý sýr.
FOTO: ilustrační Andrea Motlíková