QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Noc s operou přinese dva mimořádné tituly, vstupenky jsou v prodeji - FOTKY

15.03.2024 10:15

Oblíbená Noc s operou v letošním roce uvede rovnou dva tituly – slavnostní operu Libuši a legendární muzikál Dracula. Vstupenky jsou v prodeji!

Noc_s_operou_2024_libuse_dracula
Noc_s_operou_2024_libuse_draculaNoc_s_operou_2024_draculaNoc_s_operou_2024_libusedracula_DJKT_2024_vizual

Divadlo J. K. Tyla už poosmé připravuje velkolepou open-air akci Noc s operou, která každoročně láká do lochotínského amfiteátru tisíce návštěvníků. Letos diváci uvidí dvě představení – v pátek 28. června Smetanovu operu Libuše, o tři dny dříve, tedy v úterý 25. června, muzikál Dracula.

DJKT se tak stane prvním mimopražským divadlem, které tento nejúspěšnější český muzikál uvede. Předprodej vstupenek startuje 15. března.

„Noc s operou patří mezi kulturní události roku a já mám velkou radost, že jsme se i tentokrát se zástupci divadla domluvili na charitativním rozměru celé akce. Z každé zakoupené vstupenky věnujeme 24 korun na projekty, které pomáhají druhým. Loni se nám podařilo vybrat 138 tisíc korun a já pevně věřím, že letos budeme ještě úspěšnější,“ uvádí primátor města Plzně Roman Zarzycký.

„Oba tituly, Libuši i Draculu, jsme vybrali jako příspěvek k celorepublikové kulturní události Rok české hudby. Libuše pod širým nebem bude pomyslným vrcholem kompletního cyklu Smetanových oper, které naše divadlo ve spolupráci s ostravským Národním divadlem moravskoslezským uvede. Libuše má být podle záměru skladatele hrána pouze při výjimečných příležitostech, jakými oslavy Roku české hudby i Noc s operou bezesporu jsou,“ vysvětluje ředitel divadla Martin Otava a doplňuje, že muzikálový soubor bude letos hostem Noci s operou podruhé; v roce 2022 soubor odehrál v lochotínském amfiteátru Elisabeth.

Opera Bedřicha Smetany Libuše zazní v lochotínském amfiteátru 28. června 2024 v hudebním nastudování Jiřího Petrdlíka a v režii Tomáše Ondřeje Pilaře. Smetanova opera čerpající svým námětem z hlubin české mytologie se stala nejvýznamnějším českým dílem žánru velké slavnostní opery.

„Úchvatné sborové scény, dramatické a elektrizující zpěvy titulních postav i orchestr rozehraný do epické šíře, tím vším si Smetanova Libuše dodnes získává srdce diváků,“ říká šéf souboru opery Jiří Petrdlík a dodává, že opera bude provedena ve zkrácené verzi vytvořené speciálně pro plzeňskou Noc s operou.

V unikátním open-air uvedení v Amfiteátru Lochotín se představí přední čeští operní pěvci v čele se sólistkou opery DJKT, držitelkou Ceny Thálie Ivanou Veberovou: „Smetanova Libuše je spjata se slavnostními okamžiky našeho národa. A i pro mne je každé její uvedení velkým svátkem. Je mi ctí, že mohu znovu ztvárnit roli této bájné kněžny.“

Legendární český muzikál Dracula autorů Karla Svobody, Zdeňka Borovce a Richarda Hese se v Plzni poprvé představí 25. června 2024. Diváci se mohou těšit na nové, původní nastudování režiséra Lumíra Olšovského, orchestr povede dirigent Kryštof Marek.

Titulní roli uhrančivého transylvánského knížete, který se během staletí stane z krutého bojovníka zlomeným mužem, toužícím po lásce a vykoupení, ztvární Jozef Hruškoci. „Bude to pro mě velká výzva,“ říká Hruškoci. „Předpokládám, že diváci budou naši inscenaci srovnávat s tou pražskou a mě s Danem Hůlkou. Přesto se na tuto výjimečnou příležitost moc těším.“

V částečně obměněné podobě se pak publikum může těšit na Draculu i v nadcházející sezóně na jevišti Nové scény. Po boku Jozefa Hruškociho se v hlavních ženských úlohách objeví Lucie Pragerová ve dvojroli Adriana-Sandra a Charlotte Režná v alternaci s Natálií Dvořákovou jako Lorraine, trojroli Šašek-Sluha-Profesor bude hrát Martin Holec.

Náročná produkce vzniká za významné podpory Úřadu městského obvodu Plzeň 1, statutárního města Plzeň, Plzeňského kraje a Ministerstva kultury ČR.

Vstupenky od 250 do 790 korun budou v prodeji od 15. března 2024, výhodnější cenu diváci získají zakoupením balíčku se vstupenkami na obě představení. Předplatitelé DJKT mohli využít předprodej od 1. března se slevou 20 %.

Foto DJKT Martina Root

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24