QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Počet nehod za účasti motorkářů v Plzeňském kraji výrazně vzrostl

08.05.2024 17:05

Z čísel, která zveřejnila policie mrazí. V posledních týdnech zaznamenali policisté nárůst dopravních nehod motorkářů. 

motorka a divočák_0324_HZSPK (2)

S brzkým příchodem příznivého počasí v letošním roce nastal i dřívější začátek motorkářské sezóny. S tím byla zaznamenána vyšší účast motorkářů v silničním provozu a také jejich nehodovost.

"V Plzeňském kraji jsme zaznamenali v loňském roce 255 nehod s účastí motorkářů, kdy při haváriích byla na vině nejčastěji nepřiměřená rychlost, nesprávné předjíždění, nedání přednosti, nesprávný způsob jízdy a také jízda pod vlivem alkoholu," uvedl tiskový mluvčí policie.

Od začátku letošního roku do konce měsíce dubna se v Plzeňském kraji stalo celkem 1497 dopravních nehod, kdy 45 nehod bylo s účastí motorkáře.

V porovnání s rokem 2023 za stejné období byl nárůst o 21 nehod (9,45 procent).

"Při těchto dopravních nehodách motorkářů došlo ke 2 úmrtím, 3 těžkým zraněním a 40 lehkým zraněním, kterých bylo oproti loňskému roku o 20 více (8 procent). Ve dvou případech při nehodě figuroval alkohol a 27 nehod se stalo v obci," uvedl mluvčí.

Policie proto zveřejnila několik doporučení pro všechny motorkáře a zvláště začátečníky:

  • Pravidelně kontrolujte technický stav motocyklu a související výbavy, neboť i přehlédnutí malé drobnosti může zapříčinit vážnou dopravní nehodu.
  • Dbejte na dodržování pravidel silničního provozu a zásad bezpečné jízdy - dodržujte povolenou rychlost, dodržujte bezpečnou vzdálenost, přizpůsobte jízdu stavu vozovky, kdy je třeba dávat pozor na výtluky vzniklé během zimy, zbytky inertních posypů a listí.
  • Dále policie doporučuje sledovat povětrnostní vlivy a jejich změny, a to zejména v ranních a podvečerních hodinách, kdy dochází k razantním výkyvům teplot. Při velkých teplotních změnách může být povrch vozovky nečekaně kluzký.
  • Používejte speciální motorkářskou výstroj, zejména ochrannou helmu, která musí být řádně upnutá, dále ochranný oblek, rukavice, chrániče kloubů a páteře a vhodnou obuv.
  • Na motocykl nasedejte vždy, když nejste pod vlivem alkoholu ani jiných návykových látek a mějte na paměti, že v České republice je nulová tolerance hladiny alkoholu v krvi.
  • Nemyslete pouze na sebe. Chovejte se ohleduplně k ostatním účastníkům silničního provozu tak, abyste nikoho neohrožovali a neomezovali. Respektujte ostatní účastníky silničního provozu a snažte se zároveň předvídat jejich počínání.

Na závěr je nutné zdůraznit, že dopravní nehoda na motocyklu má často mnohem horší následky než nehoda v autě. Pamatujte, že zdraví má člověk jen jedno a nelze jej vyvážit penězi.

Foto ilustrační HZSPK

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT