QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Král Karel IV. bude slavit na velhartickém hradě narozeniny!

05.05.2019 10:39

Oslava narozenin ve velkém stylu se chystá na víkend 11. - 12. května ve Velharticích. Hrad si připomene časy mládí Otce vlasti a nabídne bohatý dvoudenní program spojený s oslavami jeho 20. narozenin!

velhartice_celkovy_pohled
velhartice_celkovy_pohledmarkrabe_Karel_a_kral_Jan212181730boj1_1bojovnici_na_kladinefraucimorkejklirkvintana_cil_zasazenkvintana_maly_rytir_utocilukostrelbaminnesanger_a_Tereza1na_hlavnim_nadvorinocni_posezeni_na_velharticichPan_z_Wolfenberkaohnive_nocni_prohlidkyurozene_damy_na_velharticichsouboj

"Píše se rok 1336. Karlovi je 20 let a jeho otci Janu Lucemburskému 40. Oba Buškové mladší i starší chystají setkání obou mužů a jejich manželek na hradě ve Velharticích," znějí úvodní slova organizátorů akce ve Velharticích, která lákají na pestrý víkendový program!

Tématická akce je spojená s divadelními prohlídkami hradu a mnohými atrakcemi. Zájemci se mohou těšit na šerm, tanec, kejklíře, dobovou hudbu či jezdecké rytířské dovednosti. "Pro děti jsou připraveny hry a soutěže, střelnice z luku i z kuše a také dobový kolotoč. Uvidíte ukázku rýžování zlata a sami si zkusíte, zda dokážete získat nějaké zlatinky," zve organizátor akce Petr Merxbauer ze spolku Plzeňští. "Buďte svědky jednání, která povedou Lucemburkové mezi sebou i se svými spojenci. Přijede moravský velmož Čeněk z Lipé. A až z dalekých Prus na severozápadě Polska dorazí sám velmistr řádu německých rytířů," láká Petr Merxbauer starší publikum.

V sobotu i v neděli se začíná na velhartickém náměstí v 10 hodin. "Se svými družinami přijede král Jan Lucemburský i jeho syn, markrabě moravský Karel IV. V kostele Narození Panny Marie proběhne požehnání a vystoupení místního pěveckého sboru. Potom se všichni odeberou na hrad, kde je připraven program až do 18 hodin (v neděli začíná poslední vystoupení v 17:00)," popisuje Petr Merxbauer. V sobotu večer jsou od 19:30 hodin připraveny oživené noční prohlídky hradu se zajímavým programem a ohňovými efekty.

Program a bližší informace jsou k dispozici zde. Vstupenky na noční prohlídky je nutné zakoupit předem na portálu Plzeňská vstupenka.

FOTO: Plzeňští

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24