QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Království jedu plzeňské zoo slaví výročí! Poprvé představuje mambu zelenou - FOTO

23.05.2019 18:56

Expozice "Království jedu" plzeňské zoo slaví čtvrté narozeniny a nadělilo si dárek. Premiérově představuje mambu zelenou. A to rovnou pár extrémně nebezpečných hadů.

mamba-zelena-km-upr-mini (55)

Plzeňská zoologická zahrada před čtyřmi lety otevřela speciální expozici "Království jedu". V sekci nechybí nejjedovatější hadi světa, má mimořádné zabezpečení a i jen podívaná je jen pro "otrlé". Nyní slaví výročí a přichází s velkou novinkou. Poprvé představuje veřejnosti mambu zelenou. 

"Mamba zelená je jedovatý stromový zelený jihoafrický had. Obývá pás od Keni a Tanzanie po Jihoafrickou republiku.  Je to vejcorodý druh. Je poměrně plachý, dosti rychlý a přizpůsobený lovu ptáků. V lidské péči se může dožít 20 až 25 let. Mamba zelená preferuje nížinné lesy, lesnatou vlhkou savanu, lužní a galeriové lesy. S oblibou se zdržuje i na čajových a kávových plantážích, či v ovocných sadech. Z jedu této mamby se vyrábí lék, který snižuje krevní tlak, omezuje nadměrný růst pojivové tkáně v srdci a napomáhá činnosti ledvin," říká mluvčí zoo Martin Vobruba.

Čtyřletý pár v plzeňské zoo pochází ze soukromého chovu, dosud žil v zákulisí a oba hadi byli odděleni. Jejich kořeny sahají do Tanzanie. "Nyní jsou premiérově v expozici v sousedství příbuzné mamby černé. Samec měří dle sdělení ošetřovatele Jana Dohnala kolem 2 metrů a jeho zelená má namodralý nádech, samice má přibližně 1,5 metru a je mírně nažloutlá. V lidské péči jde o druh náročný na bezpečnost chovu a zkušenost chovatele. Jsou krmeni zejména myšmi. Oba druhy mamby chovala plzeňská zoo již na přelomu 60. a 70. let i v expozici Akva Tera," dodává mluvčí zoo.

FOTO: Zoologická a botanická zahrada města Plzně

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24