QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

29.04.2024 15:38

Plzeňský festival vína nalákal davy lidí - FOTKY

Stánky s tím nejlepším vínem z Moravy a Čech, široká nabídka street foodu, pěkné počasí, živá muzika a skvělá atmosféra. Tak to vypadalo v pátek a v sobotu v centru Plzně. Podívejte se na FOTKY!

Lyžařské areály na Šumavě jsou pod dohledem policejních hlídek - FOTKY

13.01.2019 17:02

Policejní hlídky na lyžích obsadily i během tohoto víkendu lyžařské areály na Šumavě. Dohled probíhá pravidelně, a to i ve večerních hodinách kvůli zákazu vstupu na sjezdovky.

5
51423678101191213

Kvůli bezpečnosti v lyžařských areálech se už před sezónou sešli zástupci policie, horské služby, areálů a vedení Železné Rudy. Vytipovala se největší rizika, která během hlavní lyžařské sezóny hrozí. Hned s otevřením areálů pak policisté spustili opatření a na sjezdovkách jsou tak pravidělně k vidění hlídky na lyžích.

"Policejní lyžařské hlídky ve spolupráci s Horskou službou Šumava upozorňují lyžaře na možná rizika, která jim hrozí na sjezdovkách v případě jejich nedodržení. Každý sportovec by měl být určitě ohleduplný, měl by jezdit přiměřenou rychlostí a měl by umět předvídat, tak aby nedošlo ke střetu s ostatními. V případě, že dojde ke srážce nebo již dokonce k úrazu, musí člověk poskytnout první pomoc," říká mluvčí policie Iveta Kořínková. 

Policisté dohlíží mimo jiné i na dopravu, která je v okolí areálů zejména o víkendech hodně vypjatá. Stejně tomu bylo také o tomto víkendu, kdy se policisté soustředili na areál na Špičáku. "Vzhledem k tomu, že v ranních hodinách míří do areálů stovky vozidel, dohlíží policisté také na plynulost dopravy. Bohužel o víkendu museli řešit i chování některých nezodpovědných řidičů, kteří se snažili dostat, co nejblíže k lyžařskému areálu a parkovali, kde se jim líbilo, i přestože tím ztížili průjezd vozidel složek IZS. Jiní si zas neuvědomili, že vozidlo se na silnici pokryté sněhem chová jinak a zejména v kopcích zablokovali celou šířku komunikace a v některých místech se tvořily delší kolony," pokračuje policejní mluvčí. 

Jedním z největších hazardů návštěvníků hor, se kterým se provozovatelé areálů setkávají, je vstup na sjezdovky ve večerních hodinách, kdy probíhá úprava povrchu rolbami. "Večer někteří lidé sjezdovky využívají pro sáňkování, běžkaři si zkracují cestu domů nebo si skialpinisté užívají prázdných svahů. A to i přesto, že je to velmi nebezpečné.  Člověk při srážce s rolbou nemá opravdu žádnou šanci. Je potřeba si uvědomit, že několika desítek tun vážící stroj nezastaví okamžitě na místě a rolbař není bystrooký muž z pohádky, aby viděl rozjíždějící se sáňkaře nahoře na kopci. I z tohoto důvodu je zákaz vstupu na sjezdovky po ukončení lyžování.  V zájmu o vlastní bezpečí, tento zákaz opravdu dodržujte. Policisté ve večerních hodinách kontrolují přístupové cesty na sjezdovky a neukázněným sportovcům doporučují jiné cesty," uzavírá mluvčí policie.

Lyžaři i snowboardisté si navíc odnášeli nejrůznější dárky v podobě reflexních prvků. Velkou atrakcí hlavně pro děti se stal policejní maskot Leopold, se kterým se řada z nich fotila. Ten se stal atrakcí ovšem i pro řadu dospělých, kteří si s ním neváhali pořizovat selfíčka.  

FOTO: Policie ČR

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Plus vyměňte_copy