Nacistická vlajka na konvoji? Žena mávala na VIP tribunu vlajkou s hákovým křížem

05.05.2024 17:15     05.05.2024 18:40

Tradiční vyvrcholení Slavností svobody v Plzni představoval v neděli Convoy of Liberty, který projel od Sukovy ulice po Klatovské až do centra Plzně. Letošní konvoj si sebou veze jedno velké ALE!

DSC_0262

České, americké nebo belgické vlajky byly k vidění po celé trase konvoje. Ten projel od Sukovy ulice po Klatovské až do centra Plzně. Během tradičního průjezdu Plzní se představilo přes 300 vojenských a historických vozidel, nad hlavami Plzeňanů i turistů přeletěly historické letouny.

Krátce po skončení velkolepé akce bylo na sociální sítě umístěno video, které zachycuje, jak řidič podává své spolujezdkyni vlajku s hákovým křížem. Žena vlajkou zamávala přímo na VIP tribunu, na které konvoj pozorovali lidé přímo spjatí s osvobozením Plzně nebo jejich rodinní příslušníci.

Policisté se celou událostí ihned začali zabývat. "Na soc. sítích jsme zaznamenali video, kde jeden z aktérů amer. konvoje předává druhé osobě ve vozidle vlaječku s nacistickým symbolem. V současné chvíli se tímto případem zabýváme, a to jak zachyceným protiprávním jednáním, tak i pravostí tohoto videa," uvedla policejní mluvčí.

Aktualizace

"Již máme zjištěnou totožnost podezřelých osob a nyní provádí kriminalisté v případu potřebné procesní úkony. Protiprávní jednání těchto dvou českých občanů bylo kvalifikováno jako podezření ze spáchání přečinu projev sympatií k hnutí směřujícímu k potlačení práv a svobod člověka," doplnila policejní mluvčí.

Foto ilustrační

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT