Požáry u Nedražic a Kozojed! U Blížejova byl vyhlášen 3. stupeň poplachu – FOTKY

20.07.2022 14:42     20.07.2022 21:31

Hasiči mají plné ruce práce s požáry! Vyhlášen byl 2. stupeň požárního poplachu u Kozojed, 3. stupeň u Blížejova! Obrovské škody jsou na Tachovsku, shořela tu pšenice v hodnotě přes milion korun.

les u blizejova les u blizejova
les u blizejovasláma hoří Kozojedy_HZSPK (2)sláma hoří Kozojedy_HZSPK (1)pozar kozojedynedražice pozar2nedražice požár 1Nedražice požár 2nedražice požárpozar nedražice6blížejov pozar lesaPožár u Stříbra 1Požár u Stříbra 2Požár u Stříbra 4Požár u StříbraPožár u Stříbra 5pozar stribro foto MU Stribropozar stribro foto MU Stribro2pozar stribro foto MU Stribro3pozar stribro foto MU Stribro4pozar stribro foto MU Stribro5pozar stribro foto MU Stribro6Požár nedrazice foto hasiči Stod (1)Požár nedrazice foto hasiči Stod (2)Požár nedrazice foto hasiči Stod (3)Požár nedrazice foto hasiči Stod (4)Požár nedrazice foto hasiči Stod (6)Požár nedrazice foto hasiči Stod (5)pozár blížejovpožár blížejov1pozar Liblín

Požár u Kozojed na severním Plzeňsku, vyhlášen byl 2. stupeň požárního poplachu

„V 13:48 nahlášen požár navozené slámy u zemědělského objektu v Kozojedech. Na místě hasičské jednotky zjistily, že se jedná požár dvou stohů, kdy jeden je plně zasažen požárem a druhý jen z části,“ informuje o požáru Michal Holeček, mluvčí hasičů.

Na místě momentálně bojuje s ohněm 10 jednotek. „Byla zahájena požární obrana, aby se požár na částečně zasaženém stohu požár dále nešířil. Na plně zasaženém stohu se provádí hašení. Byl vyhlášen již druhý stupeň požárního poplachu,“ dodal Holeček.

Jeden ze stohů kontrolovaně dohořívá a druhý se hasiči na místě snaží zachránit. Bylo zřízeno čerpací stanoviště v zemědělském objektu.

Kolem půl třetí vyjeli hasiči k požáru u Nedražic na Tachovsku, škoda je přes 1 milion korun

Tady hoří pole o rozloze 30 hektarů, zasaženo požárem už je zhruba 25 hektarů. "Požár se šíří ve stojatém obilí a hoří pod vedením vysokého napětí. Na místě je přítomen tzv. fekál, se kterým se snaží hasiči hasit. Je zřízeno čerpací stanoviště pro doplňování cisteren u Nedražického rybníku," informuje Michal Holeček.

Škody jsou obrovské. "Zničeno bylo 18 hektarů pšenice v ceně nad jeden milion korun," upřesnuje mluvčí hasičů.

Na místo dorazil i majitel pole, který zajistil traktor s pluhem a snaží se pole oborat. "Příčinou požáru byla závada na kombajnu," uvádí mluvčí hasičů Petr Poncar.

Před 16. hodinou vypukl požár na Domažlicku, vyhlášen je 3. stupeň poplachu

Hoří v lese nedaleko Blížejova, v části Chotiměř. Na místě je aktuálně 11 hasičských jednotek. "Jedná se o požár lesního porostu a na místo jsou povolány další jednotky," uvedl k požáru Michal Holeček s tím, že platí 3. stupeň požárního poplachu.

Hasiči zřídili čerpací stanoviště v obci Blížejov, zásah je velmi složitý kvůli terénu. "Je zahájena kyvadlová doprava vody na požářiště. Podle velitele zásahu je zásah obtížný vzhledem k terénu a také z důvodu vysoké teploty. Nedaří se na místě zastavit jednu frontu požáru z důvodu špatného přístupu. Na místo povolány Drony SIT pro monitorování požářiště a případné šíření požáru. Odhadovaná plocha zasažená požárem je 800 m2. Přesné údaje budou až na místo dorazí Drony SIT a změří plochu," sdělil podrobnosti Michal Holeček.

Aktualizace 18:45
Na místě již pracují Drony SIT. "Za pomoci dronu byla změřena plocha zasaženého lesa, která činí 1 hektar," upřesnil Michal Holeček.

Aktualizace 19:18
Požár se stále nepodařilo lokalizovat. "Na místo povolán vrtulník s Bambi vakem. Na místě již zasahuje 16 jednotek požární ochrany," říká Holeček.

Aktualizace 21:29

"V 19:50 byla nahlášena lokalizace požáru. V tuto chvíli již dochází na místě k redukci jednotek a probíhá dohašování. Celou noc bude na požářiště dohlížet několik jednotek a také Drony SIT budou na místě pro monitorování," uvedl tiskový mluvčí hasičů. Odvolán byl z místa už i vrtulník.

V podvečer vypukl další požár na Tachovsku

Nedaleko Stříbra u Otročína hoří v lese hrabanka. Zasahuje celkem 7 hasičských jendotek, požár byl nahlášen krátce před půl šestou.

Tento požár byl naštěstí brzy zlikvidován. "Na místě události bylo také uskladněno dřevo, které je z části ohořelé. Na místě je 7 jednotek požární ochrany a požár je již lokalizován," říká Holeček.

Po 18. hodině vypukl požár jen kilometr vzdušnou čarou od požáru stohů u Kozojed

Hoří pole s pšenicí u obce Liblín. Rozsah požáru je odhadován na 500x500 metrů. Podle mluvčího hasičů je zřízeno čerpací stanoviště v Liblíně pro doplňování automobilových cisteren.

Požár se podařilo lokalizovat před půl osmou večer. Hasiči púřed požárem uchránili ovčín a včelín. "Již byla provedena likvidace požáru. Nyní se provádí plošné dohašování požářiště," upřesnil Michal Holeček.

Jasná už je příčina tohoto požáru. "Škrtnutí kombajnové lišty o kámen, výše škody je stále v šetření," upřesnil Holeček.

 

Foto: HZS PK, MÚ Stříbro, hasiči Stod

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24