QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Která obec v Plzeňském kraji nejlépe třídí odpad?

07.09.2022 14:45

Letošní již 17. ročník soutěže v třídění odpadů s názvem My už třídit umíme! zná své vítěze. Slavnostní vyhlášení proběhlo dnes v zahradě státního zámku Manětín.

IMG_0624

Nejlepšími třídiči jsou v Plzeňském kraji obyvatelé Srní, Horní Bělé a Železné Rudy! O svém vítězství se zástupci obcí dozvěděli v zahradě státního zámku Manětín ve středu 7. září. Letos se zúčastnilo celkem 489 obcí a měst Plzeňského kraje. „Stejně jako v loňském roce, byly i letos do soutěže automaticky zařazeny všechny obce a města, které byly v roce 2021 zapojeny do systému zpětného odběru a využití odpadů z obalů, jenž provozuje společnost EKO-KOM, a. s,“ uvádí Lenka Šlajsová z Regionální rozvojové agentury Plzeňského kraje, o.p.s.

Obec získává body, které jsou součtem bodů z osmi soutěžních kategorií. „Zásadním kritériem pro hodnocení bylo množství vytříděných odpadů na jednoho obyvatele a počet tříděných komodit na území jednotlivých obcí a měst. Dále byla zohledněna i hustota sběrné sítě nebo sběr kovových odpadů. Samotné hodnocení je prováděno na základě údajů poskytovaných obcemi do systému EKO-KOM v rámci jejich pravidelného vykazování za stanovené období - v tomto případě za celý rok 2021,“ popsala pravidla soutěže Hana Szmitková ze společnosti EKO-KOM, a. s.

Soutěž s názvem My už třídit umíme! organizuje Plzeňský kraj ve spolupráci s Autorizovanou obalovou společností EKO-KOM, a. s. a Regionální rozvojovou agenturou Plzeňského kraje.

VÝSLEDKY SOUTĚŽE „MY UŽ TŘÍDIT UMÍME!“

OBCE DO 300 OBYVATEL

▪ 1. místo obec Srní

▪ 2. místo obec Modrava

▪ 3. místo obec Čilá

▪ 4. místo obec Olbramov

▪ 5. místo obec Němčovice

OBCE OD 301 DO 1 000 OBYVATEL

▪ 1. místo obec Horní Bělá

▪ 2. místo obec Černíkov

▪ 3. místo město Rabí

▪ 4. místo obec Babylon

▪ 5. místo obec Úněšov

OBCE NAD 1 001 OBYVATEL

▪ 1. místo město Železná Ruda

▪ 2. místo město Stod

▪ 3. místo obec Štěnovice

▪ 4. místo obec Dolní Lukavice

▪ 5. místo město Starý Plzenec

Dle informací Regionální rozvojové agentury Plzeňského kraje byl Plzeňský kraj v roce 2021 lepší ve výtěžnosti směsného (barevného) skla než je celorepublikový průměr. Celkově se umístil ve výtěžnosti papíru, skla, plastů a nápojového kartonu na jednoho obyvatele za kalendářní rok na 7. místě v rámci všech krajů v ČR. Rozvojová agentura dále uvádí, že každý obyvatel Plzeňského kraje vytřídil v loňském roce 21,4 kg papíru, 17,1 kg plastů, 17,0 kg skla a 0,23 kg nápojového kartonu. Plzeňský kraj má velmi dobrou hustotu veřejné sběrné sítě, v roce 2021 to bylo 17 010 sběrných nádob, což je 111 obyvatel na jedno sběrné místo.

„Tyto výsledky jasně ukazují, že pokud jsou v obcích a městech vytvořeny kvalitní podmínky pro třídění odpadů, podpořené pravidelnou osvětou veřejnosti, jsou lidé velmi dobře motivováni své odpady třídit. A právě to je cílem dlouholetého projektu v Plzeňském kraji,“ dodala Lenka Šlajsová.

Foto Regionální rozvojová agentura Plzeňského kraje

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24