QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

29.04.2024 15:38

Plzeňský festival vína nalákal davy lidí - FOTKY

Stánky s tím nejlepším vínem z Moravy a Čech, široká nabídka street foodu, pěkné počasí, živá muzika a skvělá atmosféra. Tak to vypadalo v pátek a v sobotu v centru Plzně. Podívejte se na FOTKY!

Když nemůžeš, přidej: do Plzně zavítal festival japonského filmu

20.02.2020 20:58

V Plzni se koná 13. ročník Festivalu japonského filmu s podtitulem Když nemůžeš, přidej. Akce letos zavítala do Plzně, neboť město slaví výročí navázání spolupráce s japonským Takasaki.

 

200220_Eigasai_festival_Japan_film

Festival japonských filmů představí hrdiny vzdorující nepřízni osudu. Festival se koná do soboty 22. února v Moving station.

Přehlídku pořádá Česko-japonská společnost, společnost Bezejmenná, Velvyslanectví Japonska v České republice, Japan Foundation a Moving Station. Krajská metropole si připomíná 30 let od navázání partnerství s japonským městem Takasaki.

"Na prahu svých fyzických i duševních sil se občas ocitáme každý. V ten okamžik máme dvě možnosti. Vzdát to anebo zatnout zuby a přidat. 13. ročník festivalu Eigasai přináší výběr z filmů The Japan Foundation, ve kterých hrdinové vzdorují nepřízni osudu. Češi i Japonci jsou houževnatým národem. V letošním roce oslavíme 100 let od navázání vzájemných vztahů mezi Českou republikou a Japonskem, město Plzeň a Takasaki pak 30 let partnerství. Společně jsme ušli dlouhý kus cesty, během níž jsme snad nalezli mnoho vzájemného porozumění. Z celého srdce věříme, že v síle, vytrvalosti, odhodlání, pevné vůli a víře v sebe sama, jak je vykreslena v příbězích postav letošního festivalu, naleznete i vy svoji životní inspiraci. Když sedmkrát upadneš, osmkrát vstaň," zve diváky za organizátory Ivo Hucl.

Ve čtvrtek se promítá film Noční obloha je vždy nejmodřejší, jež je příběhem teenagerů v současném Tokiu, kteří nezapadají do klasické japonské společnosti. V pátek večer bude na programu Láska na bodu varu. Rodinné drama velice intimně a citlivě popisuje fenomén dnešní doby – spletitost rozpadlých a porůznu slepovaných manželství, utajovaných partnerských vztahů, osvojených dětí a vztahů nevlastních sourozenců a sílu rodičů, kteří se v takto komplexních životních situacích nacházejí a snaží se v nových rodinných konstelacích najít řád. Festival zakončí promítání filmu Máme dceru. Rodinné drama vzniklo na motivy stejnojmenného románu spisovatele Kijošiho Šigemacua z roku 1996. Hlavní hrdina filmu Makoto žije se svou ženou Nanae a dvěma nevlastními dcerami Kaori a Eri z manželčina předchozího manželství. Současně se pravidelně vídá se svojí vlastní dcerou, Saori, která žije s jeho předchozí manželkou. Na rozdíl od většiny Japonců věnuje veškerý svůj volný čas rodině a péči o své dcery a žije tak spokojeným životem.

FOTO: Moving station

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24