QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Lékařská fakulta se rozšíří! Stavba další části kampusu začne už v říjnu - VIZUALIZACE

16.10.2019 9:56

Stavba další části rozsáhlého kampusu Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Plzni odstartuje už za týden. Areál na Lochotíně se rozšíří o prostory za 1 a půl miliardy!

Vstupni pohled_uk

V podstatě za týden odstartuje v Plzni další z velkých staveb. Tentokrát jde o rozšíření kampusu lékařské fakulty na Lochotíně. Areál se začal budovat v roce 2012.

Do roku 2014 vyrostly v sousedství Fakultní nemocnice Plzeň na Lochotíně tři nové objekty – sídlo pro pět teoretických ústavů fakulty a dvě budovy Biomedicínského centra, které se věnuje primárně výzkumu.

"Během první etapy výstavby bylo v sousedství Fakultní nemocnice Plzeň vybudováno sídlo pro pět teoretických ústavů fakulty a Biomedicínské centrum, které se věnuje primárně výzkumu. Do další části kampusu se po jeho dokončení přesunou zbylé teoretické ústavy, děkanát, knihovna a další pracoviště, vznikne zde nová menza. Kompletní zázemí Lékařské fakulty pro studenty a pedagogy se tak soustředí na jedno místo," říká mluvčí univerzity Barbora Černíková.

Kromě poslucháren a seminárních místností je v nové budově počítáno i s moderními laboratořemi, výukovými ambulancemi, či výukovou kuchyní. Navíc koncentrací všech neklinických pracovišť do jednoho kampusu dojde k zefektivnění provozu fakulty, rozšíření a zjednodušení spolupráce jednotlivých pracovišť, zjednodušení sdílení laboratoří a přístrojů apod. V neposlední řadě dojde i ke zlepšení dostupnosti a spolupráce s klinickými pracovišti v sousední fakultní nemocnici.

Zatímco I. etapa výstavby zahrnovala investice do budov a přístrojů ve výši 462 milionu korun, do aktuálně zahajované výstavby budov bude investováno téměř 1500 mil Kč. Plný provoz nové budovy je plánován od akademického roku 2022/2023.

V budoucnu je uvažováno ještě s třetí etapou. Tou by měla být sportovní hala a zároveň sídlo Ústavu tělesné výchovy, který jako jediný i po dokončení aktuální II. etapy zůstane umístěn mimo nový kampus.

Jižní pohled_lr

Zdroj vizualizace: Univerzita Karlova

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24