Turnerova chata na břehu kouzelné Vydry slouží turistům už desítky let

17.08.2010 14:30

Kraj kolem divoké šumavské říčky Vydra láká od nepaměti turisty. Věděli jste, že právě u Vydry leží Turnerova chata, jediná chata v I.zóně Národního parku? Velkou atrakcí je také živá vydra, která žije ve výběhu přímo před chatou.

turnerova chata
Vydra 0001Vydra0008Šumava - Antýgl992Šumava 1813turnerova chataturnerova chata1turnerova chata2

Krásná, nádherná, kouzelná, doslova Vám bere dech i slova, taková je Vydra. Šumavská řeka plná obřích balvanů, přes které se dere průzračná voda. Horská říčka protékající malebnou krajinou šumavských lesů láká turisty od nepaměti. První turisté na Šumavě se už v roce 1888 zastavovali na občerstvení v hostinci na břehu Vydry mezi Antýglem a Čeňkovou pilou. Dnes na místě stojí už třetí Turnerova chata, jediná přístupná chata v I. zóně Národního parku Šumava.

Chata je zachovaná v původní podobě. Restaurace s otevřeným krbem, bar i letní terasa, to vše slouží turistům už od konce třicátých let. Velkou atrakcí zvláště pro všechny děti je živá vydra. Tu můžete vidět v létě přímo před chatou ve speciálním výběhu. Výlet podél Vydry je vhodný pro pěší turisty, s autem ani kolem tady nepočítejte. Po celé naučné stezce od Antýglu až po Čeňkovu pilu je zákaz jízdy na kolech i autem. Pokud se tedy na chatě ubytujete, můžete si se správcem chaty dohodnout odvoz zavazadel jeho speciálním elektromobilem.


Turistům se nabízí i řada suvenýrů, které se pyšní certifikátem originálních šumavských produktů. Ať už to jsou ty s vydrou Vydrýskem, šumavské houby sušené tradičním způsobem, nebo sirky z dnes již zavřené sirkárny Solo Sušice. Vyzkoušet můžete také zmrzlinu vyrobenou z plodů šumavských lesů, která se řadí taktéž mezi originální šumavské produkty. Rozhodli jste se vyměnit na chvíli televizi a mobil za klid a relaxaci v čisté šumavské přírodě? Zastávka na Turnerově chatě je pravým tipem pro Vás. Pohled do praskajícího ohně v krbu, sledování Vydrýska prohánějícího se ve výběhu a pozorování divoké horské říčky, bude rozhodně tím pravým zážitkem. Více o Šumavě a turistických cílech v Plzeňském kraji najdete na www.turisturaj.cz.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Plus vyměňte_copy