QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Likvidace obří černé skládky na Tachovsku! Kraj to vyjde na tři miliony - FOTKY

22.02.2019 8:56

Plzeňský kraj se pustil do likvidace jedné z největších černých skládek v regionu. Na pozemku v Chodové Plané se nachází víc jak 2 tisíce tun nebezpečného odpadu.

IMG_5675
IMG_5675IMG_5674IMG_5676

Černá skládka obsahuje zejména rozdrcené pneumatiky a stavební suť. Nachází se na pozemku, který patří krajskému policejnímu ředitelství. Vedení Plzeňského kraje se rozhodlo nebezpečný odpad zlikvidovat a požádalo o speciální dotaci. Likvidace skládky totiž vyjde na víc jak tři miliony.

S žádostí o dotaci z Národního programu Životní prostředí uspěl. Jde o skládku odpadů o velikosti 1 768 m2 a odhadovaném množství 2 210 tun odpadu složené převážně z pneumatik, asfaltových ker a stavební suti, pravděpodobně teplárenského popílku, která je prorostlá náletovou vegetací a je ekologickým rizikem pro okolí. Obrovský problém by nastal například v případě požáru. Začátkem února začal vítěz zakázky na odstranění skládky - Západočeské komunální služby, a.s., s její likvidací.

"Tento projekt je realizován v rámci Národního programu Životní prostředí, přičemž finančně se na projektu bude podílet i Krajské ředitelství policie Plzeňského kraje, na jehož pozemku se skládka nachází,“ vysvětluje radní pro životní prostředí Radka Trylčová a dodává. "Plzeňský kraj musí projekt nejprve kompletně předfinancovat a až poté mu bude proplacena dotace ministerstva životního prostředí. Dotace činí 80 procent a zbylých 20 procent kraji uhradí Krajské ředitelství policie Plzeňského kraje,“ dodává.

Jedná se o jednu z největších nelegálních skládek na území kraje. "Plzeňský kraj se rozhodl pomoci s její likvidací, i přesto, že není vlastníkem pozemku. Skládka znamená velkou ekologickou zátěž a to zejména do budoucna, tomu jsme chtěli předejít,“ dodává Radka Trylčová, radní pro zemědělství a životní prostředí.

FOTO: KÚ Plzeňského kraje

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24