QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Maloobchody se neotevřou, povinné budou respirátory nebo dvě roušky na sobě

19.02.2021 10:31

Zástupci vlády na dopoledním brífinku oznámili nová pravidla, která budou platit od pondělí 22. února. Epidemiologická situace v České republice stále není příznivá.
 

Blatný_fcb Úřad vlády

Obchody se stále otevírat nebudou. „Pandemická situace není dobrá, dál se šíří britská mutace viru. Na vládě jsme proto rozhodli, že zbytek uzavřených maloobchodů zatím pouštět nebudeme. V příštím týdnu téma ale opět otevřu a podle stavu šíření epidemie navrhnu další kroky,“ řekl ministr obchodu a průmyslu Karel Havlíček.

Jaká jsou riziková místa, kde bude nutné pondělní půlnoci nosit respirátor, nanoroušku nebo dvě roušky na sobě? "V obchodech, veřejné dopravě, nemocnicích a na dalších veřejných místech," řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný a dodal, že za dostatečnou ochranu nebude možné považovat různé svépomocně vyrobené tkaniny. Ministr zdravotnictví lidem také doporučil, aby dali přednost respirátorům nejméně třídy KN95 nebo FFP2.

Policisté nebo strážníci bude kontrolovat, zda lidé nařízení ohledně nošení roušek, nanoroušek nebo dvou chirurgických roušek na sobě dodržují. Ministr Blatný upozornil, že mohou padat i pokuty.

Od 1. března se do očkování proti koronaviru zapojí i praktiční lékaři, zároveň se budou moci nechat očkovat pedagogičtí a nepedagogičtí pracovníci.

Foto: Úřad vlády

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24