Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Houbařská sezóna zaměstnává policii. Přibývají pátrací akce

12.09.2015 11:07

Houbařská sezóna přece jne odstartovala a policie už je v pohotovosti. V poslední době museli policisté několikrát pátrat po ztracených houbařích.

DSC04581

I když to dlouho nevypadalo, houbařská sezóna přece jen odstartovala. Policie už musela několikrát do terénu v souvislosti se ztracenými houbaři. Lidé by při podobných výletech do přírody měli pamatovat především na nabitý telefon a při potížích nevyčkávat příliš dlouho.

Houbařská sezóna každý rok zaměstnává i policii. Poměrně často se stává, že se houbaři při honbě za úlovky ztratí. Podobné je to i letos a to houbařská sezóna teprve odstartovala. "V souvislosti s několika pátracími akcemi v poslední době apelujeme na seniory a lidi, kteří neznají terén, aby se zamysleli nad různými doporučeními. Pátrací policejní akce jsou většinou složité a náročné. To jak z personálního hlediska, ale také na použití různé techniky. Většinou se totiž jedná o rozsáhlé plochy, které se musí propátrat, velmi často jde o nepřehledný terén," říká mluvčí policie Dagmar Brožová.

Nabitý mobil, GPS lokátory i barevné oblečení. To může mnohdy hodně pomoct...

V souvislosti s aktuální situací tak policie přichází s několika důležitými doporučením. Lidé by především měli někomu říct, kam a kdy jedou, neměli by také zapomínat na nabitý mobilní telefon.

"Při bloudění je dobré orientovat se podle nějakého bodu v krajině či nalézt nějaký orientační bod. Policisté pak spolupracují s pracovníky lesní správy, kteří jim mohou podle tohoto orientačního bodu pohřešovanou osobu nalézt. Houbařům se také vyplatí používat GPS lokátory osob – malá zařízení, která se vejdou do kapsy. Lokátory mají SOS tlačítka, které po stisknutí rozešlou na přednastavená čísla SMS zprávu s SOS zprávou a lokací, kde se právě nachází," dodává policejní mluvčí s tím, že velmi dobré je i barevné oblečení. To totiž policisté při akcích v lesích lépe rozpoznají, především v době, kdy už se například stmívá.

FOTO: ilustrační

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
EUC
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT