QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Máte dálniční známku? Na D5 začnou od února kontroly

26.01.2021 12:53

Od 1. února tohoto roku budou platit pouze elektronické dálniční známky. Policisté v Plzeňském kraji se v následujícím období zaměří na kontrolu dálničních známek.

automaty na dálniční známky-PČR

Od 1. února tohoto roku budou platit pouze elektronické dálniční známky. Policisté v Plzeňském kraji se v následujícím období zaměří na kontrolu dálničních známek. "V této souvislosti upozorňujeme řidiče motorových vozidel na to, že k 31. lednu tohoto roku končí platnost dřívějších tištěných dálničních kupónů a od 1. února 2021 již budou platit pouze nové elektronické dálniční známky," uvedla mluvčí policie Pavla Burešová.

Elektronické dálniční známky si mohou motoristé zakoupit on-line na webu www.edalnice.cz. Zadáte pouze stát registrace a registrační značku vozidla, zvolíte si typ elektronické dálniční známky a druh paliva. E-známku si můžete zakoupit i na pobočkách České pošty a čerpacích stanicích EuroOil nebo v samoobslužných automatech v příhraničních oblastech.  

Roční elektronické dálniční známky nyní platí po dobu 365 dní od doby, kterou si sám kupující zvolí. "Po nákupu e-známky obdrží kupující potvrzení o zaplacení, na kterém je uveden autorizační kód. Pomocí tohoto kódu je možné na webu edalnice.cz nastavit notifikaci o konci platnosti této známky. Na základě toho přijde zákazníkovi prostřednictvím e-mailu či SMS zprávy informace o blížícím se konci platnosti elektronické dálniční známky," dodala Pavla Burešová.

Policisté z dálničních oddělení budou na dálnici D5 v Plzeňském kraji pořádat kontrolní akce. "K využití máme pro tyto účely služební vozidla s technickým vybavením pro kontrolu a on-line ověření. V případě porušení této povinnosti, která vyplývá řidičům ze zákona o provozu na pozemních komunikacích, mohou policisté na místě v příkazním řízení udělit pokutu do výše 5 000 korun, nebo tento dopravní přestupek oznámit příslušnému správnímu orgánu, kdy výše pokuty může dosahovat částky až 20 000 korun," řekla mluvčí policie Pavla Burešová.

Foto: PČR

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24