QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Měšťanskou besedu poctí svým zpěvem Magdalena Kožená

13.12.2018 21:24

Plzeň je jedním z pouze devíti míst v celé Evropě a dvou míst v České republice, v nichž světově uznávaná mezzosopranistka představí Zahradu vzdechů!

Kozena_2015_07_1582

Magdalena Kožená a barokní orchestr Collegium 1704 promění Měšťanskou besedu v Zahradu vzdechů. 16. června představí program sestavený z dramatických scén slavných ženských hrdinek v barokní hudbě. 

Jedna z nejproslulejších pěvkyň současnosti Magdalena Kožená se stane průvodkyní Zahradou vzdechů (Il Giardino Dei Soispiri), večerem italských barokních kantát. Zcela unikátní komponovaný program představí společně s elitním tělesem věnujícím se interpretaci staré hudby Collegium 1704 pod taktovkou dirigenta Václava Lukse.

Dramatické osudy ženských hrdinek inspirovaly umělce už od starověku a příběhy plné vášně, lásky, žalu, ale i vzdoru, radosti a odhodlání se staly předmětem uměleckého ztvárnění i v hudbě. Představí se hrdinky jako Armida nebo Ariadna, ale i méně známé příběhy oddané lásky, například kněžka Héro, která ze žalu nad smrtí svého milovaného Leandra ukončila i svůj život.

Součástí programu jsou i nedávno znovuobjevené barokní opusy. Světově uznávaný dirigent Collegia 1704 Václav Luks se totiž ve spolupráci s muzikology a hudebními archivy věnuje hledání pozapomenutých hudebních titulů, které se naposledy hrály v době, kdy byly napsány. „Já jsem vždycky velice ráda zpívala skladby, které jsou spíše méně známé. Baví mě totiž představovat posluchačům něco, co ještě neslyšeli, obzvlášť pokud se jedná o tak kvalitní hudbu, jakou je například kantáta Arianna abbandonata od Benedetta Marcella, která dosud pokaždé publikum velice silně zaujala,“ říká Magdalena Kožená.

Program Zahrady vzdechů a vstupenky jsou k dispozici na www.mestanska-beseda.cz a v dalších obvyklých předprodejích.

FOTO: Ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24