Auto CB ŠKODA nový SUPERB

Několik pacientů rokycanské stanice se vrátilo zpět do přírody

17.03.2013 19:04

Hned několik zvířecích pacientů záchranné stanice živočichů v Rokycanech bylo v neděli 17. března vypuštěno zástupci Českého svazu ochránců přírody zpět "na svobodu".

Český svaz ochránců přírody v Rokycanech je znám nejrůznějšími aktivitami na poli ochrany přírody. Mezi ty nejznámější však patří provozování záchranné stanice živočichů, která se záchrannou volně žijících zvířat na území Berounska, Hořovicka a Rokycanska zabývá od roku 1990.

V těchto dnech, kdy se postupně probouzí jaro, získalo svobodu hned několik pacientů.

Vzácnějším, respektive méně častým pacientem, který se do rokycanského zařízení dostal, byl dlask tlustozobý. Ten byl sražen automobilem přímo v Berouně a neprodleně předán do péče záchranného centra.

"Po několika dnech byl po odeznění slabého otřesu mozku bez potíží vypuštěn v místech, které důvěrně zná, tedy v místě nálezu. Dlask je velký asi jako špaček. Má mohutný zobák a krátký ocas. Obývá listnaté či smíšené lesy, ovocné sady a v zimě se též objevuje na krmítkách," uvedl předseda rokycanských ochránců Pavel Moulis.

Dalším, tentokráte velice častým pacientem byl vysláblý, starý sameček nejběžnějšího denního dravce a to poštolky obecné.

"Ten byl nalezen při procházce přírodou poblíž Felbabky nedaleko Hořovic. Poštolka obecná je jedním z nejužitečnějších opeřenců patřící do skupiny sokolovitých dravců s rozpětím asi 75 centimetrů. Často pátrá po kořisti, kterou je převážně hraboš polní, ve svém typickém třepotavém letu," pokračuje dále Moulis.

Posledním vypuštěným pacientem byl krahujec obecný, který se zranil v Zaječově.

"Při bezhlavém pronásledování kořisti, kterou jsou malí, drobní opeřenci narazil do skleníku a způsobil si otřes mozku. I v tomto případě měl krahujec štěstí a včas se dostal ke zvířecím záchranářům. Po měsíci léčení tak mohl být tento draveček opět vypuštěn na svobodu. Tato zranění jsou u těchto ptáků poměrně častá a občas končí i tragicky. Zde vše naštěstí dopadlo dobře a krásně zbarvený sameček krahujce byl dnes v dopoledních hodinách vypuštěn," uzavírá Moulis.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Zvednu vam to
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT