QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Meteorologové rozšiřují výstrahu. Kromě bouřek hrozí mráz

13.04.2020 11:54

V celé republice hrozí v pondělí 13. dubna silné bouřky, a to až do večerních hodin. K tomu se navíc přidává výstraha na mráz. Jak se mu mohou zahrádkáři bránit?

11

Český hydrometeorologický ústav (ĆHMÚ) varuje před mrazem, který  může poškodit rostliny, zejména zeleninu, vinnou révu a kvetoucí ovocné stromy. Výstraha platí od dnešní půlnoci do středy 15. dubna sedmi hodin ráno.

Předpověď pro Plzeňský kraj na noc na úterý počítá s teplotami pod bodem mrazu i se sněhovými přehánkami. "K ránu bude oblačno až polojasno a místy slabé sněhové přeháňky. Nejnižší teploty +1 až -2 °C, na horách -2 až -5 °C. Mírný severozápadní vítr 2 až 5 m/s,“ informuje ČHMÚ. Středa pak bude jasná až polojasná , nejnižší noční teploty spadnou na -1 až -4 stupně, nejvyšší denní dosáhnou 14 až 17 stupňů.

"Zeleninu a nízké rostliny je možno zakrýt světlou netkanou textilií, která může být ponechána i více dní až do odeznění ranních mrazů. V případě stromů je možno použít ochranné přípravky proti promrznutí nebo klasické metody ošetření, jako je lehký postřik/orosování porostů drobnými vodními kapičkami v období záporných teplot, zpravidla před východem Slunce. Použít lze i protimrazové svíce. Ve volné krajině je v souladu s obecně platnými předpisy a podle aktuální situace možné chránit vegetaci před mrazem také zapálením slámy nebo klestí,“ doporučují meteorologové.

Více o varování před silnými bouřkami, které hrozí během pondělí, jsme psali zde.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24