Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Velké kuchařské klání v Pekle! Se studenty vařili i Kluci v akci, FOTKY

19.03.2015 13:09

Peklo v Plzni se stalo dějištěm velkého kuchařského klání gastronomických škol. Dobroty od studentů hodnotila pětičlenná odborná porota a nechyběli u toho ani televizní kuchaři "Kluci v akci". Přínášíme fotky!
 

Vaříme to slow_QAP_foto (16)
Vaříme to slow_QAP_fotoVaříme to slow_QAP_foto (3)Vaříme to slow_QAP_foto (4)Vaříme to slow_QAP_foto (5)Vaříme to slow_QAP_foto (6)Vaříme to slow_QAP_foto (7)Vaříme to slow_QAP_foto (8)Vaříme to slow_QAP_foto (9)Vaříme to slow_QAP_foto (11)Vaříme to slow_QAP_foto (12)Vaříme to slow_QAP_foto (13)Vaříme to slow_QAP_foto (14)Vaříme to slow_QAP_foto (15)Vaříme to slow_QAP_foto (16)Vaříme to slow_QAP_foto (17)Vaříme to slow_QAP_foto (18)Vaříme to slow_QAP_foto (19)Vaříme to slow_QAP_foto (20)Vaříme to slow_QAP_foto (21)Vaříme to slow_QAP_foto (23)Vaříme to slow_QAP_foto (24)Vaříme to slow_QAP_foto (25)Vaříme to slow_QAP_foto (26)Vaříme to slow_QAP_foto (27)Vaříme to slow_QAP_foto (28)Vaříme to slow_QAP_foto (29)Vaříme to slow_QAP_foto (30)Vaříme to slow_QAP_foto (32)Vaříme to slow_QAP_foto (33)Vaříme to slow_QAP_foto (34)Vaříme to slow_QAP_foto (36)Vaříme to slow_QAP_foto (37)Vaříme to slow_QAP_foto (38)

Nejspíš nikdy se kulturní dům Peklo v Plzni neprovoněl tolika lákavými vůněmi jako během čtvrtečního dopoledne. Peklo se stalo dějištěm kulinářského klání pěti gastronomických středních škol. Na soutěž "Vaříme to slow" dorazili i známí televizní kuchaři Kluci v akci - Filip Sajler a Ondřej Slanina.

Gastrosoutěž "Vaříme to slow" proměnila sál Pekla v několik profesionálních kuchyní, ve kterých své umění předvedli studenti nejen z regionu, ale také z Německa. "Je to součást projektu, ktrý nazýváme Environmentálně šetrná gastronomie. Je to zaměřené na střední školy gastronomického směru. Ukazujeme, že se dá vařit líp. Používat lokální sezónní suroviny a vytipovávat si své vlastní dodavatele, využívat farmáře a podobně. Snažíme se propojovat kuchaře a farmáře. Jde o moderní gastronomii, která je postavená na lokálních a sezónních surovinách," říká Tomáš Popp ze sdružení Envic, které spolu s Plzeňským krajem soutěž připravilo. 

A právě suroviny hrály jednu z důležitých rolí v připravovaném menu. Studenti totiž museli uvařit z kuřete z Loužné, z tvarohu z minimlékárny JOMA a použít museli i pstruha z Klatovského rybářství. "Soutěže se účastní pět středních škol, které jsou zapojené do projektu. Jde o Střední školu Horažďovice, Zemědělskou a potravinářskou školu v Klatovech, školu v Regensburgu, Hotelovou školu v Plzni a Střední doborné učiliště z Domažlic. Tříčlenné týmy kuchařů musí do 90 minut uvařit tříchodové menu, to znamená předkrm, hlavní chod a dezert a také je vydat," přiblížil Tomáš Popp.

Výtvory studentů následně hodnotila pětičlenná porota, jejímž členem byl i Filip Sajler, polovina dvojice Kluci v akci, který se mimo jiné stal nejspíš nejfotografovanějším "objektem" ze strany studentek. Nicméně předvedl i své umění ve spolupráci s parťákem Ondřejem Slaninou. Ten pro změnu celou soutěž spolumoderoval. 

V průběhu soutěže nechyběly ani ochutnávky, v prostorách Pekla se představila řada regionálních farmářů a výrobců potravin. Klání vyvrcholilo odpoledne. Z vítězství se nakonec radovala Hotelová škola Plzeň u Borského parku, na druhém místě skončili studenti z Klatov a na třetím z Horažďovic.

FOTO: QAP.CZ

SDÍLEJTE ČLÁNEK
EUC
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT