QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Ministerská návštěva v Plzni! Hlavním tématem byly ubytovny

11.01.2019 8:57

Do Plzně dorazil ministr vnitra Jan Hamáček. Setkal se jak s vedením města, tak policie i hasičů. Jedním z hlavních témat se staly ubytovny. V rámci návštěvy došlo i na jejich kontroly.

1
13564

Plzeň má za sebou ministerskou návštěvu. Do krajské metropole dorazil ministr vnitra Jan Hamáček. Sešel se s vedením města, policie i hasičského sboru. Jedním z hlavních témat byly podle očekávání ubytovny a také problematika cizinců.

V celém Plzeňském kraji je aktuálně podle oficiálních statistik 324 ubytoven, přímo v Plzni jich je 82. Nejvíc jich je momentálně na území centrálního obvodu, kde jich je víc jak polovina z celkového počtu ve městě. Mezi lokality, kde je zaměstnáno nejvíc cizinců, patří Borská pole v Plzni, dále pak Nová Hospoda na Tachovsku, neopomenutelnou roli ale hrají i menší zóny jako je například Holýšov a další.

V Plzni žije v současné době legálně 17 tisíc cizinců. "Z pohledu vnímání veřejností je to rostoucí problém. Ale je to hlavně věc pocitu lidí, podle statistik kriminalita neroste, naopak. Samozřejmě jsou v Plzni problémová místa, nicméně je nutné tyto problémy řešit systémově,“ uvedli primátor Martin Baxa a radní. Pomoct by tak měl zejména stát a razantní změny v legislativě ohledně pracovních agentur. 

V Plzni se ministr vnitra zúčastnil také kontrolní akce v ubytovnách. Během opatření, které se rozjelo, viděl policisty přímo v akci. "V rámci opatření policisté zajistili hledaného 21letého muže, na kterého byl soudem vydán příkaz k zatčení," říká k výsledkům kontrol mluvčí policie Iveta Kořínková.

Krom ubytoven došlo i na obecné téma bezpečnostní situace v regionu a také četná opatření, které policie spouští kvůli sportovním utkáním.

Ministr navštívil také obvodní služebnu Městské policie Plzeň–Doubravka, kde si prohlédl  prostory nedávno nově otevřené obvodní služebny a seznámil se s činností městské policie.

Cesta ministra Hamáček vedla také na hasičskou stanici na Košutce, kde se setkal i s vedením krajského sboru hasičů. "Ředitel HZS Plzeňského kraje brig.gen. Ing František Pavlas ministra seznámil ve stručnosti s personální a finanční bilancí HZS Plzeňského kraje za několik uplynulých let. Dále si pan ministr prohlédl vozový park stanice Košutka," uvedl mluvčí hasičů Petr Poncar.

FOTO: Policie ČR, HZSPK

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT