Auto CB ŠKODA nový SUPERB

Plzeň nakoupí energie na burze. Chce tak ušetřit

17.12.2019 13:47

Období levných energií skončilo. Nákupem zemního plynu a elektřiny na komoditní burze Kladno hodlá město zmírnit zdražení, ke kterému postupně dochází.

elektrický stožár

Plzeň nakoupí energie společně pro magistrát, městské obvody, své příspěvkové organizace, městské společnosti a pro další s městem spolupracující subjekty. Záměr teď schválili radní.

"Například v roce 2012 jsme při nákupu zemního plynu uspořili pět milionů korun, při nákupu elektřiny byla úspora 33 milionů korun. V roce 2016 nám centrální nákup přinesl u elektřinu úsporu 15 milionů korun, u zemního plynu 8,5 milionu korun,“ uvádí radní David Šlouf.

Loni se město spojilo s Plzeňským krajem. Společný nákup energií na burze přinesl významnou úsporu. Město a kraj se soutěží dostaly pod hladinu průměrných cen energií.

Tentokrát už ale ke společnému nákupu nedojde. "Společně s krajem jsme zhodnotili přínosy a možná rizika společného obchodu na následující období, kdy jsme dospěli k závěru, že společný nákup energií nepotvrdil naše očekávání. Spojení co největšího objemu odběrných míst rozdílných distribučních sazeb a potřeb není vždy pro potencionálního dodavatele přínosné a pro nás nepřináší potřebný efekt v podobě nižší ceny. Centrální nákup v tak velkém objemu není pro dodavatele zajímavý, což nám potvrdily i jednotlivé komoditní burzy. Proto jsme na následující období nespojili síly k společnému nákupu,“ dodává radní.

V  minulých letech se centrálního nákupu zúčastnilo zhruba 135 subjektů města s 1 980 odběrnými místy a s celkovým objemem 98000 MWh. Při minulém nákupu se k městu připojila i obec Starý Plzenec. Pro následující období město oslovilo i další obce s rozšířenou působností  ve správním obvodu Plzeň.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Auto CB DACIA Duster
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA  JSA příslušenství