Auto CB ŠKODA nový SUPERB

Na Plzeňsku a Domažlicku přibyly nové turistické altány a chodníky

20.01.2012 21:17

Na Domažlicku a jižním Plzeňsku přibyly pro turisty nové altány a byl opravený chodník na Lužanské hoře. Za stavbou stojí Lesy ČR, které investovaly na výstavbu půl milionu korun.

altan-tanecek

U Lužan na jižním Plzeňsku otevřely Lesy ČR dřevěný altán Taneček a nově upravený chodník. Další dva dřevěné turistické altány byly zprovozněny na Domažlicku.

Na Lužanské hoře byl otevřen dokončený altán Taneček v závěru loňského roku, spolu s ním i chodník o délce 355, který vede k altánu. Další nový altán slouží turistům na Domažlicku přímo na hranici s Německem u lesní cesty Střelnice, v místě nesoucí název Lučina nedaleko Nemanic. Altán pro turisty byl otevřen i u pramenů Radbuzy, na hojně navštěvovaném místě nesoucí název Závist, nedaleko obce Rybník.

„Celkové náklady na výstavbu dosáhly výše půl milionu korun a byly hrazeny ze speciálního Programu 2020, kterým Lesy ČR celostátně podporují veřejně prospěšné funkce lesů. V roce 2011 z tohoto programu podnik v Plzeňském kraji investoval na podobné účely částku pět milionů korun,“ uvádí ředitel Krajského ředitelství Lesů ČR Plzeň Ivan Klik.

Lužanská hora a její okolí patří mezi oblíbené turistické cíle. „Věříme, že nový dřevěný altán a turistický chodník popularitu tohoto místa mezi turisty ještě zvednou,“ doplňuje Ivan Klik.

Vrchol Lužanské hory cca 150 metrů nad údolím řeky Úhlavy inspiroval slavného českého hudebního skladatele Antonína Dvořáka k napsání známé opery Čert a Káča. Podle pověsti totiž na Lužanské hoře kdysi stála hospoda, která se propadla do země. Na zámku v nedalekých Lužanech patřícímu významnému staviteli a mecenáši umění Josefu Hlávkovi v minulosti pobývalo mnoho předních umělců.

FOTO: LESY ČR (www.lesycr.cz)

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Auto CB DACIA Duster
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA  JSA příslušenství