QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Muzea a galerie v regionu se po víkendu znovu otevřou

02.05.2021 14:39

V Plzeňském kraji se otevírají muzea, galerie, hrady i zámky. Zavřená nadále zůstávají divadla a divadelní scény. Zavřeno bude mít dále hvězdárna v Rokycanech a v Plzni.

QAp foto Masné krámy

Muzea a galerie spadající pod Krajský úřad Plzeňského kraje čeká většinou otevření v úterý 4. května. "Muzea a galerie Plzeňského kraje zpřístupní svoje expozice. V souladu s vládními nařízeními nebudou možné skupinové prohlídky. Vstup je možný pouze v respirátoru v souladu s platnými nařízeními. Počet návštěvníků jednotlivých zařízení bude omezen rozlohou plochy, a to 1 člověk na 15 m2. Otevřít podle vládních nařízení není možné Stálou divadelní scénu Klatovy a v případě Hvězdárny v Rokycanech a Plzni brání otevření malé prostory hvězdárny," informuje Eva Mertlová z tiskového oddělení Krajského úřadu Plzeňského kraje.

Stejně tak se otevírají některé hrady a zámky. Psali jsme více zde.

V Přešticích otevřou Dům historie Přešticka. "Pro veřejnost otevíráme přeštické muzeum v úterý 4. května 2021 v 9:00 hod. Zhlédnout u nás můžete do 30. května 2021 výstavu o přeštickém spisovateli Louisi Křikavovi (otevřena byla na konci roku 2020) a výstavu pro rodiny s dětmi, nazvanou Z pohádky do Pohádky s maňásky. Výstava, s pracovním listem pro celou rodinu je zapůjčena ze soukromé sbírky Jarmily Strakové a přístupná bude do 31. 8. 2021. Těšíme se na Vás," informuje vedení.

 

  • Galerie Klatovy Klenová - otevírá se 4. května. Otevřeny jsou všechny expozice včetně výstavní síně v Klatovech
  • Hvězdárna v Rokycanech a Plzni - neotvírá z důvodu malých prostor, kam by se dle podmínek schválených vládou vešel maximálně 1 návštěvník
  • Muzeum a galerie severního Plzeňska v Mariánské Týnici - otevírá se 4. května. Otevřena bude stálá expozice, kostel a dosavadní ambit (nově vybudovaný ještě není zkolaudovaný, tudíž není přístupný)
  • Muzeum Českého lesa v Tachově - otevírá se 3. května. Otevřeny stálé expozice a výstavy, od 4. 5. pak otevřena výstava prací TRIENÁLE neprofesionálních výtvarníků 2021   O cenu Franze Rumplera
  • Muzeum Chodska v Domažlicích - otevírá se 3. května . Otevřeny všechny expozice v Chodském hradu i Galerii bratří Špillarů.
  • Muzeum jižního Plzeňska v Blovicích - otevírá se 4. 5., otevřeny individuální prohlídkové trasy včetně zámeckého parku
  • Muzeum Šumavy Sušice - otevírá se 4. května. Otevřeny všechny expozice a výstavy.
  • Stálá divadelní scéna Klatovy - vládní usnesení neumožňuje otevřít divadlo.
  • Vlastivědné muzeum Dr. Hostaše v Klatovech - otevírá se 4. května. Otevřena hlavní budova i barokní lékárna. Skanzen v Chanovicích otevřen v květnu na ohlášení, od června pravidelný provoz.
  • Západočeská galerie v Plzni - otevírá se 4. května. Otevřeny výstavní prostory v Masných krámech i Galerie „13“. V Masných krámech je k vidění prodloužená výstava „Nad SLUNCE KRÁSNĚJŠÍ“. Plzeňská madona a krásný sloh
  • Západočeské muzeum v Plzni - otevírá se 4. května. Otevřeny všechny pobočky kromě Národopisného muzea Plzeňska, které je v rekonstrukci.
  • Muzeum loutek - otevírá se 4. května. Kapacita muzea je omezená na max. 25 návštěvníků. Komentované prohlídky a programy se momentálně nekonají. Nicméně každou středu odpoledne je pro Vás mimo jiné otevřena Loutkářská dílna profesora Skupy, kde si můžete vyrobit drobné loutky.
  • Vodní hamr Dobřív - otevírá 4. května. Pro návštěvu výstav a expozic platí pravidlo 1 osoba na 15 m2 při zachování 2 m rozestupů, nejde-li o osoby ze společné domácnosti. Skupinové prohlídky jsou zakázány.


    ilustrační foto: QAP.cz

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24