QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Muzeum loutek slaví desáté narozeniny. Láká na hybohledy a loutkářskou dílnu

03.05.2019 21:29

Muzeum loutek zahajuje nebvyklou výstavou oslavy deseti let od svého otevření. Představuje skříňky, které ukrývají 25 příběhů. Novinkou je také dílna profesora Skupy.

hybohled

Plzeňské Muzeum loutek láká na úplně novou výstavu s názvem Hybohledy Pavla Macka. Hybohledy jsou vlastně skříňky, do kterých lze nahlédnout kukátkem a současně je možné pomocí kličky rozhýbat mechanizmus, který je uvnitř.

Výstava nabízí 25 skříněk, které ukrývají 25 příběhů z oblasti vědy, literatury nebo třeba umění.

"Najdete tam jak Návštěvu v pekle, tak Sluj velkých ještěrů, Svatební procesí, Nebe i Hřbitov či Guernicu od Picassa. Jsou tam i Pobíhající úředníci, Podmořská krajina a plno dalších scének. Musím zkrátka ve dne stále něco vyrábět rukama: rýt, řezat, brousit či malovat a k tomu mě to i baví. A v noci zase přemýšlím, jak to udělat, aby ten veškerý mechanismus tam uvnitř hybohledů fungoval. No, a jsem rád, když se někdo zasměje, usměje, či zamyslí po tom, co se na to podíval,“ uvádí Pavel Macek.

Součástí narozeninového programu v muzeu je také nově otevřená Loutkářská dílna profesora Skupy, v níž si mohou zájemci vyrobit a odnést takovou plochou loutku, jakou jim fantazie dovolí. Nová výstava bude k vidění v Muzeu loutek do 31. října.

FOTO: Muzeum loutek

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24