QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Je Plzeň bezpečné město?

16.02.2010 7:16

Nejspíš ano, protože projekt Bezpečné město v Plzni opravdu funguje! Projekt Bezpečné město běží v Plzni od ledna 2009. Dnes je město rozděleno na 63 okrsků. V těchto okrscích je občanům v souvislosti s problematikou bezpečnosti a prevence kriminality k dispozici vždy trojice - zastupitel, městský strážník a policista.

DSCF7337
bezp_mesto2bezp_mesto1

Aktivity se dají stručně shrnout do několika rovin: webový portál, konkrétní bezpečností opatření reagující na situaci ve městě či připomínky občanů, instalace schránek pro občany, nový expertní tým na problematiku extremismu a řada dalších projektů zaměřených na prevenci a bezpečnost ve městě. Město v tomto projektu rozděleno na 63 okrsků. Zde je občanům v souvislosti s problematikou bezpečnosti a prevence kriminality k dispozici vždy trojice - zastupitel, městský strážník a policista.

Webový portál Bezpečné město, který umožňuje ihned získat příslušné informace o kontaktních osobách, aktualitách, struktuře, navštívilo k 11. lednu 2010 celkem 22 260 občanů ve více než 40 tisících návštěvách. Návštěvníci si tu zobrazili 234 940 stran, poměr návratů na portál je 32,14%. Noví návštěvníci portálu činí 55,39%. Portál mimo občanů České republiky navštívilo i mnoho lidí ze zahraničí. Prostřednictvím webové poradny své dotazy nebo podněty napsalo od 1. ledna do 31. prosince 2009 celkem 386 občanů. 514 občanů kontaktovalo přímo své strážníky, policisty a zastupitele.

Od července 2009 se postupně v jednotlivých plzeňských okrscích začaly objevovat schránky důvěry (infoschránky). Tyto schránky představují alternativu neinternetníky, kteří chtějí upozornit na konkrétní problém Schránky dále slouží k předání nalezených dokladů, klíčů atd. Výběr celkem 60 schránek zajišťuje Městská policie Plzeň. Od srpna do prosince 2009 se ve schránkách objevilo 32 občanských průkazů, 15 řidičských průkazů, 16 průkazek zdravotních pojišťoven, 13 peněženek, 38 Plzeňských a různých platebních karet, 1 cestovní pas a 4 svazky klíčů. Je vidět, jak jsou lidé vůči svým dokladům neopatrní.

Prostřednictvím infoschránek podali občané 7 dotazů a podnětů.

Odbor bezpečnosti a prevence kriminality podnítil v průběhu loňského roku několik opatření, která přímo reagovala na bezpečnostní situaci. Patřilo mezi ně třeba opatření CENTRUM, operativní řešení související s bezdomovci před obchodními domy, rušení nočního klidu, neoprávněná používání bytů drogově závislými, ale také i likvidace černé skládky u Vejprnického potoka.

Město také v souvislosti s aktuálním problémem s pravicovým extremismem zřídilo šestičlenný expertní tým specialistů na extremismus, historii, správní právo a politologii, který pomáhá s posuzováním oznamovaných shromáždění. Na vyžádání poskytne stanoviska k těm akcím, u kterých je důvodná obava, že by mohl být porušen zákon.

Mezi další projekty Odboru bezpečnosti a prevence kriminality patří například dobrovolní dopravní asistenti, kteří pomáhají dohlížet na bezpečnost dětí při přecházení vozovek u škol před a po ukončení vyučování, projekt SENI zaměřený na instalaci bezpečnostních řetízků a kukátek a další preventivní aktivity určené pro jednu z nejvíce ohrožených skupin - seniory.

Městská policie Plzeň preventivně působí v mateřských školách v Plzni, kde postupně proškoluje učitele v základech bezpečnosti silničního provozu a v jednotlivých třídách rozdává reflexní vestičky pro malé žáky. Policie České republiky působí obdobným způsobem v základních školách. Pou tím rozdílem, že vybrané žáky seznamuje s činností hlídek přímo v terénu.

Pro oba tyto projekty zakoupil reflexní vestičky Odbor bezpečnosti.

V prosinci 2009 představil Odbor bezpečnosti a prevence kriminality ve spolupráci s policií informační kampaň „Otevřená kabelka – pozvánka pro zloděje“, jejímž cílem bylo snížení počtu kapesních a drobných krádeží v obchodních centrech v Plzni v předvánočním období. Do kampaně, během které se také zvýšil počet uniformovaných strážníků a policistů v prostorách obchodních center a na parkovištích, se zapojilo celkem 11 ze 14 oslovených obchodních center. Účelem bylo pomocí figurín, letáčků a audiospotů upozornit zákazníky, aby si dávali na své věci pozor a snížili tím sami riziko krádeže. Ve srovnání s předchozími lety došlo ke snížení počtu hlášených kapesních krádeží nebo vloupání do vozidel, v některých případech se dokonce podařilo zloděje zcela odradit.

Zástupce Policie ČR uvedl, že oproti loňskému prosinci došlo ke snížení počtu trestných činů majetkového charakteru o 99. Všichni zúčastnění projevili zájem o realizaci kampaně nejen během letošních vánoc, ale i v období velikonoc a vždy, kdy je předpoklad většího počtu zákazníků.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT