Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Zvířata v zimě trpí, buďte ohleduplní nebo i pomozte, žádají ochránci zvířat

07.02.2012 13:21

V době třeskutých mrazů trpí také zvířata ve volné přírodě. Rokycanští ochránci zvířat proto žádají návštěvníky přírody o ohleduplnost a také případnou pomoc. Ochranáři vyjíždějí k nemocným či promrzlým zvířatům, o nichž jim dají vědět právě lidé na procházkách přírodou.

Volavka popelavá 1
12-02-05_15-08-36Potápka roháč u řekyVolavka popelavá 1

Také zvířata ve volné přírodě jsou ochromena současnými mrazivými teplotami, které sužují celou republiku. Rokycanští ochránci zvířat žádají touto cestou všechny o ohleduplnost v přírodě popřípadě také pomoc promrzlým zvířatům.

Jak nerušit zvířata v přírodě a hlavně proč?

Pokud se tedy do krásné zimní přírody vypravíte, buďte k ní ohleduplní. "Nepouštějte své psí miláčky v místech, kde by se mohla zvěř vyskytovat, např. v blízkosti houštin, rákosin a jiného přirozeného krytu. Při provozování zimních sportů – především při lyžování se držte vyznačených stop a nepouštějte se zbytečně do blízkosti remízků, kde zvěř odpočívá," radí Pavel Moulis z rokycanské záchranné stanice živočichů. A proč nevyplašit? Zvířata totiž musí v zimě šetřit energií, kterou nastřádala v době hojnosti. A právě splašeným útěkem například ji zbytečně ztrácí. A ztracenou energii pak v této době těžko zase nabývají. "Také je dobré nesměřovat své vycházky do blízkosti krmelců či zásypů," radí dále Moulis.

Pokud chcete pomoci s přikrmováním, raději se obraťte na ochránce přírody nebo myslivce, kteří tento zájem jistě ocení a pomohou dobrou radou.

Kromě zvěře v přírodě nejvíce v této době trpí dravci, sovy a ptáci vázaní na vodní plochy. Přirozenou potravu, hraboše, chrání vrstva zmrzlé půdy či sněhu a tak je někdy vidíme bezradně sedět v blízkosti silnic, jak se snaží na obnažených zákopech ulovit hraboše. Občas jsou vidět i na sloupech vysokého napětí, které je lákají svým výhledem do okolí. Často však na nich mohou nalézt i smrt. Volavky občas pozorujeme na polích jak nehnutě číhají na kořist. "Problémy s vysokými mrazy však mají i ostatní obyvatelé přírody. Srnčí zvěř velice často vidíme na polích jak hledá potravu. I ona velice těžko snáší vyrušování. Proto ji pozorujeme především na obrovských lánech, kde nalézá dostatek klidu a neplýtvá tak získanou energií," uvedl Pavel Moulis.

Pokud najdete v přírodě promrzlé zvíře nebo například labuť či kachnu přimrzlé na ledové ploše, zavolejte raději ochránce. Ti si už na místě poradí. Ale ještě před tím se řádně přesvědčte, že nejde o planý poplach. "Labutě v zimě velice často nehnutě odpočívají na ledu a zdá se, že jsou přimrzlé. Ale ve skutečnosti šetří energií, velice neradi se zvedají či se nechají vyplašit," popisuje Moulis.

Pokud nemůžete nebo nechcete pomoci prací, můžete zaslat nějaké ty peníze. Ochranáři je ocení. Stačí odeslat dárcovskou sms zprávu ve tvaru DMS ZVIREVNOUZI ROKYCANY na telefonní číslo 87777 /cena DMS je 30,- Kč, příjemce Vaší pomoci obdrží 27,- Kč/ nebo zaslat finanční dar na číslo účtu 33553322/0800, variabilní symbol 29/01.

foto: ČSOP Rokycany

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Auto CB DACIA Duster
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA  JSA příslušenství