QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Na cestování po kraji mohou lidé ušetřit! Poradí jim nová aplikace "Tarifní poradce"

18.07.2019 12:52

Cestujícím, kteří využívají v Plzeňském kraji veřejnou dopravu, pomůže ušetřit peníze nová aplikace. Tarifní poradce jim vyhledá spoje, které vyjdou cenově výhodně. Čtěte podrobnosti!

zdroj: ČSAD Autobusy Plzeň

V rámci integrované dopravy v Plzeňském kraji začala fungovat nová aplikace "Tarifní poradce". Jedná se o vyhledávač, který je možné využít pro vyhledání spojů veřejné dopravy a k výběru takového typu jízdného, aby cestující cestoval za nejvýhodnější cenu.

V rámci projektu CONNECT2CE z programu Interreg CENTRAL EUROPE byl za spolupráce Krajského úřadu Plzeňského kraje a společnosti POVED vytvořen tarifní poradce, aplikace pro ty cestující, kteří využívají veřejnou dopravu v Plzeňském kraji a nemají dosud jasno, jaké zóny při svých cestách využijí či jestli se jim cestování veřejnou dopravou vyplatí. "Aplikace Tarifního poradce je dalším bonusem pro cestující v Integrované dopravě Plzeňska. Ušetřit díky ní mohou především cestující z odlehlých oblastí kraje, odkud je dojížďka nákladnější," řekl Pavel Matouš, koordinátor a administrátor projektu CONNECT2CE.

Aplikace vznikla za finanční podpory programu Interreg CENTRAL EUROPE a najdete ji na webových stránkách organizátora veřejné dopravy POVED v sekci Veřejná doprava – Jak začít využívat veřejnou dopravu v kraji – Najděte si spojení, nebo na zkrácené adrese plzenskejizdne.cz. "V aplikaci si zvolíte odkud kam chcete cestovat, aplikace vám nabídne nejbližší spoje a řekne, přes jaké zóny vaše cesta povede. Tarifní poradce vám nabídne předplatné a případně porovná s jízdným, které v současné době platíte. V případě požadavku budete přesměrováni na e-shop, na kterém si můžete dobít Plzeňskou kartu či koupit předplatné," dodala Anna Müllerová ze společnosti POVED, která se na vzniku tarifního poradce podílela.

Aplikace by se v příštím roce měla ještě rozšířit...

V rámci prezentace tohoto projektu byly zveřejněny záměry dalšího rozvoje, a to zejména zprovoznění aplikace pro zakoupení jízdného v mobilu. V Plzni již existují aplikace Moje Plzeňská jízdenka a Virtuální Plzeňská karta, ale jízdné zakoupené či evidované v této aplikaci je zatím odbavováno jen v městské dopravě, tj. u dopravce PMDP. Pro cestující v celém kraji se s uvedenou aplikací počítá od června příštího roku, kdy v kraji vyjede nový autobusový dopravce ARRIVA.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24