Na Domažlicku se pohybuje neznámé zvíře. Může to být vlk!

08.06.2021 13:30

Během uplynulého měsíce dostala Agentura ochrany přírody a krajiny ČR několik oznámení o pozorování vlka v okolí Rybníku na Domažlicku. Záběry zvířete ale nejsou dost kvalitní.

1

Zvíře se pohybovalo v blízkosti obce Rybník a nechalo se sledovat i natáčet mobilním telefonem na poměrně krátkou vzdálenost. Pořízené záznamy bohužel nejsou dost kvalitní, aby bylo možné s jistotou potvrdit, že zvíře je vlk, a nikoli třeba toulavý pes.

Agentura ochrany přírody a krajiny ČR proto začala území podrobněji monitorovat, aby zjistila, o jaké zvíře se jedná. Zároveň chce také sledovat jeho chování. „Samotné přiblížení vlka na vzdálenost menší než 30 metrů, zvláště pokud je pozorovatel v autě, ještě nemusí být projevem nepřirozeného chování. Vlci ve dne špatně vidí a může se stát, že hned nerozeznají člověka, kterému se jinak raději vyhnou. Opakované pozorování zvířete v blízkosti lidských sídel však vyžaduje naši pozornost,“ popsala Milena Prokopová z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Obyvatelé i návštěvníci obce Rybník by měli dodržovat obecná doporučení. „V místech, kde vlci žijí, je potřeba dodržovat několik pravidel, abychom předešli rizikovým situacím. Klíčové je, aby si vlci nezvykli na přítomnost člověka – neměli by se třeba lákat na potravu kvůli focení či pozorování, zbytky jídla či uhynulá domácí zvířata by neměla volně ležet venku. Vlk se totiž jako velmi inteligentní zvíře snadnému získávání potravy rychle naučí a dokáže tuto znalost předat i svým potomkům a dalším členům smečky. Není také vhodné, aby ve vlčím teritoriu volně pobíhali psi, protože vlci je vnímají jako konkurenty a mohou na ně zaútočit,“ vysvětlila Jindřiška Jelínková z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, koordinátorka Programu péče o vlka obecného.

Foto: ilustrační NP Šumava

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT