QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Na dvou nových úsecích v Plzeňském kraji už kamiony platí mýto

03.01.2020 10:14

Mýtné pro nákladní vozy se nově platí na silnici mezi Plzní a Českými Budějovicemi a také na hlavním tahu  mezi Plzní a Folmavou. Obyvatelé obcí podél nezpoplatněných silnic se bojí nárůstu dopravy.

3

Mýtné pro vozidla nad 3,5 tuny se od začátku roku rozšířilo na dalších zhruba 900 kilometrů silnic v celé republice. Nově přibyl úsek v délce 112,5 kilometru od Plzně po České Budějovice a také úsek Plzeň – Folmava v délce 51,7 kilometru.

První mýtná transakce na nově zpoplatněných úsecích silnic první třídy proběhla na Nový rok už šest vteřin po půlnoci na silnici I/26 mezi hraničním přechodem Folmava a obcí Česká Kubice. "Dopravci z České republiky bylo za průjezd mýtného úseku naúčtováno mýtné ve výši 1,59 Kč,“ informuje společnost Czech Toll, která mýtný systém vybudovala.

Zavedení mýta na silnicích první třídy má řadu odpůrců. Obyvatelé obcí podél nezpoplatněných úseků se obávají nárůstu dopravy. Platí to například pro silnici 1/22 Plzeň – Přeštice – Klatovy – Kdyně – Domažlice.

V souvislosti s rozšířením sítě zpoplatněných komunikací musí registrovat své automobily a vybavit je palubní jednotkou i někteří dopravci, kteří doposud po zpoplatněných komunikacích nejezdili.

Rozšíření mýtného má zvýšit příjmy do státního rozpočtu na opravy a budování nových silnic až o 1,5 miliardy korun. Aktuálně je v mýtném systémi registrováno téměř 350 tisíc vozidel. Nutné je vybavení každého z nich elektronickou palubní jednotkou.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24