Ski&Bike Špičák zahajuje letní sezonu. Co je ve sportovním areálu nového?

29.04.2024 13:28

První květnový víkend zahájí šumavské horské středisko Ski&Bike Špičák letošní letní sezonu. Návštěvníci se mohou těšit hned na několik novinek.

spicak3

V sobotu 4. května bude na Špičáku veselo! Horské středisko totiž zahájí letní sezonu.

Jako každoročně musí respektovat podmínky ochrany zdejší přírody (areál leží v CHKO Šumava), takže až do soboty 15. června se jeho brány otevřou jen o víkendech a také ve středu 8. května, kdy je státní svátek.

„Nyní bude v provozu lanovka na vrchol Špičáku a tam otevřená rozhledna od 10 do 16 hodin. K dispozici už budou prakticky všechny obvyklé trati bikeparku v celkové délce cca 10 km, které jsme začali vylepšovat díky slabé zimě hned v polovině února,“ říká vedoucí střediska služeb Ski&Bike Špičák Jan Kasík.

Bikeři mohou hned první víkend počítat i s bikovou školou, půjčovnou kol a servisem. Všichni návštěvníci pak s otevřenou restaurací U Lanovky, horskou hospodou v chatě Blaženka a stánkem na vrcholu Špičáku.

Každodenní provoz pak zahájí od půlky června do půlky září (15.9.).

Návštěvníci se mohou těšit hned na několik novinek.

Úplnou novinkou letošní letní sezony je rozšíření půjčovny o nabídku motocyklů, z toho dvou skútrů. Myslíme si, že bude zájem o výjezdy na nich do blízkého okolí od Železné Rudy po Sušici,“ uvádí Jan Kasík.

Další novinkou především pro pěší turisty je nákup jízdenek na lanovku nebo vstupenek na rozhlednu přes e-shop, kdy se jim po potvrzení platby odešle QR kód, který pak jen přiloží ze svého mobilu ke čtečce u vstupních turniketů.

„Kdo si jízdenku či vstupenku zakoupí v e-shopu nejméně 5 dnů dopředu, bude je mít o 5 procent levnější,“ doplňuje Kasík.

Na šumavský Špičák se po třech letech také vrátí mezinárodní závody v downhillu (naposledy se jely v roce 2021).

Od 5. do 7. července 2024 se tu pojede evropský Downhill Cup, kde mohou startovat i jezdci bez licence. „Slibujeme si od toho vyšší účast startujících, než v předchozích cca 10 ročnících, kdy se závodů ve sjezdu/downhillu mohli účastnit jen licencovaní cyklisté,“ vysvětluje Jan Kasík

Zároveň prozrazuje, na co se mohou všichni cyklisté, nejen bikeři, těšit po zahájení každodenního provozu 15. června. Otevřeme zbrusu novou trať na vrchol Špičáku vedoucí přes Rozvodí, dlouhou cca 4 km. Nazvali jsme ji „Uphill Špičák 1202“. Jde o trendovou záležitost, když stále více cyklistů si chce vyzkoušet stoupání na vrcholy hor. Nemusí na to mít žádný speciál jako na sjezd, zvládnou to na klasickém horském kole,“ dodává Jan Kasík.

Nový singl trail v kombinaci s lesní cestou už je téměř hotový. S ohledem na to, že jde ale o sezónní cestu v rámci CHKO, může se veřejnosti otevřít právě až 15. června. Stejně jako naučné stezky z vrcholu Špičáku od lanovky k ledovcovým jezerům – Černému a Čertovo.

Foto ilustrační Ski&Bike Špičák

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Plus vyměňte_copy