Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Plzeňská strojárna slaví 125 let

16.09.2010 18:12

Střední průmyslová škola strojnická v Plzni slaví 125. výročí vzniku, česká průmyslová škola - C.K. česká průmyslová škola státní v Plzni tu byla totiž zřízena už v roce 1885. Veřejnost má šanci prohlédnout si budovu školy i centrum praktického vyučování v rámci Dne otevřených dveří ještě v pátek 17. září!

Lubomír Čihák

Na náměstí Míru v Plzni začaly ve čtvrtek 16. září v půl jedné odpoledne oslavy 125 let existence Střední průmyslové školy strojnické v Plzni. Kulturní program a malé ukázky toho, co plzeňská ´strojárna´ nabízí, lákaly náhodné kolemjdoucí i pozvané hosty. V celkem dvanácti studijních oborech, ať už tříletých, čtyřletých nebo nástavbových, letos na plzeňské ´strojárně´ studuje zhruba 750 žáků, čímž se škola řadí nejen k nejstarším, ale i největším v kraji.

"Slavíme 125. výročí založení školy. Poslední významnější oslavy byly při stém výročí a poslední významnější mezník, od kterého škola píše novou historii je od roku 1999, kdy byla spojena se Středním odborným učilištěm strojírenským, které sídlilo ve Skvrňanech," uvedl zástupce ředitele Střední průmyslové školy strojnické PaeDr. Lubomír Čihák a pokračoval: "Chceme se tím současně připomenout veřejnosti a prezentovat obory, které nabízíme, neboť o technické obory je v současné době menší zájem, celkově škol je hodně a populační křivka žáků vycházejících z devátých tříd letos i v dalších letech ještě bude velice nízká, takže je třeba se veřejnosti stále připomínat. Naše škola nabízí jak čtyřleté maturitní obory, tak tříleté s výučním listem."

Kulturní program na náměstí Míru lákal ke škole kolemjdoucí. "Vítáme jak pamětníky a bývalé absolventy, tak zájemce z devátých a nižších ročníků ZŠ, aby se k nám přišli podívat. Ve škole je do 18 hodin a v pátek 17. září od 12:30 do 16:30 hodin Den otevřených dveří. Návštěvníci se dostanou do všech odborných učeben, které jsou tématicky zaměřené, a otevřeno je rovněž centrum praktického vyučování ve Škodovce, které zajišťuje odborný výcvik pro tříleté obory, a také dílny v sousedství školy, kam chodí na praxi studenti čtyřletých oborů," prozradil Čihák.

"Kousek odtud bydlím a šla jsem kolem. Zaujalo mě to, tak jsem se šla podívat, co se tu děje," řekla Qapu.cz Kateřina Martínková z Plzně. "Strojní průmyslovka tu slaví výročí, hrajou tu kapely. Myslím, že je to fajn, chtělo by to jen víc akce, je tu málo lidí. Já studuji Vysokou školu pedagogickou, takže mě to zajímalo. Myslím, že je to dobrá reklama pro rodiče, že se dozví něco víc o škole."

Budovou Střední průmyslové školy strojní prováděli návštěvníky studenti. "Návštěvníky nejvíc zajímá, kde co je. Většinou sem chodí bývalí absolventi a chtějí vědět, co se tu změnilo," řekl student druhého ročníku Technického lycea Jakub Šlajs. "Zvědaví jsou hodně na výpočetní techniku, za nich se to neučilo, tak chtějí vědět, co se vlastně učíme my."

Studenti ´strojárny´ mají velmi slušně ´našlápnuto´na vysoké školy. "Určitě chci jít na vysokou školu, samozřejmě strojní. Můžeme klidně i na jiné technické školy, třeba elektro. Po studiu bych chtěl dělat nástrojaře, programátora," svěřil se Jakub. Jeho spolužák Lukáš Mejtil si také plánuje po maturitě pokračovat na VŠ. "Chtěl bych ale po škole pracovat spíš v zahraničí. Teď mě hodně baví chemie a matematika, jsou hodně zajímavé."

Úspěšnost absolventů potvrdil i zástupce ředitele Lubomír Čihák. "Po technických profesích je na trhu práce obrovská poptávka, ale studenti moc o tyhle obory zájem nemají. Nevím, jestli si veřejnost pořád představuje, že tohleto zaměstnání je jaksi klasicky těžké, špinavé od oleje. Tomu už tak není, přeci jen se do těchto oborů dostává výpočetní technika, jsou tady stroje, které jsou řízené počítačem, takže je tu značný posun, a Plzeň a Plzeňsko mají v současné době celou řadu strojírenských podniků, které se školou spolupracují a také tu mají své prezentační stánky, takže veřejnost uvidí, co by absolventy čekalo," řekl Čihák a dodal, že spousta studentů dál pokračuje na vysokou školu. "Ve značné míře se naši studenti hlásí na strojnické i jiné fakulty."

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Zvednu vam to
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT