QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Na jeviště se přesně po dvaadvaceti letech vrátí populární balet Don Quijote

11.11.2021 15:05

Soubor baletu Divadla J. K. Tyla brzy obohatí svůj repertoár o jeden z nejpopulárnějších klasických baletů 19. století. Temperamentní balet Don Quijote, jehož děj vychází ze známého románu, bude k vidění už 13. listopadu.

Don-Quijote_M. Root.

Balet mísící příběh zakázané lásky Kitri a Basila s putováním Dona Quijota a jeho věrného sluhy Sancho Panzy bude uveden podle klasické verze Maria Petipy a Alexandra Gorského v choreografii šéfa souboru baletu Jiřího Pokorného a pedagožky, bývalé sólistky baletu Národního divadla v Praze Nelly Danko.

Minkusův Don Quijote patří mezi nejoblíbenější, ale zároveň technicky nejnáročnější tituly klasického baletu. Svatební pas de deux či variace Basila s číšemi ze třetího jednání nebo variace Kitri z prvního jednání s diagonálou ‚sázených‘ piruet jsou skvělou a oblíbenou prezentací vysoké taneční techniky na baletních gala i soutěžních vystoupeních,“ přibližuje titul šéf souboru a choreograf Jiří Pokorný a dodává: „Diváci se vedle velkých tanečních výkonů ale mohou těšit také na romantický příběh i prvky humoru.“

Balet Don Quijote je velmi temperamentní a výborně doplní repertoár baletního souboru.

„Je to skvělý a hodnotný protipól proti lyrickému Labutímu jezeru, romantické Šípkové Růžence či orientálnímu Korzárovi,“ pochvaluje si výběr titulu dlouholetý sólista, držitel Ceny Thálie a představitel hlavní mužské role, chudého lazebníka Basila, Richard Ševčík. „Musím přiznat, že je to můj nejoblíbenější klasický balet a Basil mou vysněnou rolí.“

Česká premiéra Dona Quijota se uskutečnila v roce 1986 v Praze. Plzeňská premiéra se odehrála přesně před dvaadvaceti lety –13. listopadu 1999. Letos se bude představení konat v sobotu 13. listopadu ve Velkém divadle v Plzni.

 

foto: M. Root

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24