Na jižním Plzeňsku unikla do potoka neznámá látka - FOTKY

21.12.2021 14:08     22.12.2021 13:02

Únikem neznámé látky do potoka Merklínka na jižním Plzeňsku se zabývají hasiči i policisté. Dle prvotních informací mělo dojít k úhynu několika desítek kusů ryb. Přesná výše škody není dosud blíže stanovena.

únik látky do potoka_Lelov_HZSPK1
únik látky do potoka_Lelov_HZSPK1únik látky do potoka_Lelov_HZSPKúnik látky do potoka_Lelov_HZSPK2

Policisté z obvodního oddělení Stod v úterý 21. prosince přijali oznámení o úhynu ryb v potoce Merklínka na jižním Plzeňsku. Hlídka na místě události zjistila, že zřejmě dne 20. prosince ve večerních hodinách došlo z dosud nezjištěných příčin k úniku neznámé tekutiny do potoka.

Příslušníci hasičského záchranného sboru na potok instalovali nornou stěnu. Na místo zamířila také laboratoř Třemošná, která provedla odběr více jak 10ti vzorků vody v celé délce potoka Merklínka od místa události až po ústí do řeky Radbuzy. Odebrané vzorky budou podrobeny odbornému zkoumání, ke zjištění kontaminované látky.

Na místo byl přizván pracovník životního prostředí, o celé věci byl informován starosta města Stod a pracovník Povodí Vltavy.

"Policisté provedli ohledání místa činu a celou věc řádně zadokumentovali. Dle prvotních informací mělo dojít k úhynu několika desítek kusů ryb a přesná výše škody není dosud blíže stanovena. Policisté případ kvalifikovali jako trestný čin poškození a ohrožení životního prostředí. Přesnou příčinou a veškerými okolnostmi případu se budou zabývat policisté z oddělení hospodářské kriminality územního odboru Plzeň – venkov," uvedla policejní mluvčí Eva Červenková.

 

foto: HZSPK

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT