QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Na Plzeňsku probíhá výzva Do práce na kole. Zapojilo se rekordních 1 184 zájemců

12.05.2021 9:31

Po celý květen probíhá již 11. ročník výzvy DO PRÁCE NA KOLE, při které se zájemci snaží změnit své dopravní návyky a chodit do práce co nejčastěji pěšky, běhat, jezdit na kole či koloběžce.

Do_PRACE_NA_KOLE_2020_ucastnici_sm
DPNK_ucastnici_banner_sm-2-1024x683DPNK_2020_Sprava_verejneho_statku_mesta_PlzenDo_PRACE_NA_KOLE_2020_ucastnici_sm

Výzvy se účastní 2-5 členné týmy z různých firem a institucí, v Plzni je to rekordních 1184 zájemců všech možných profesí. Výzvu pořádá spolek AutoMat a v Plzeňském kraji ji koordinuje spolek Plzeň na kole s podporou řady partnerů.

Celorepublikově se letos zapojilo 22 000 zájemců. „Důvodů proč se výzvy zúčastnit je hned několik,“ říká Jiří George Konečný z Plzně na kole. „Zlepšit si své zdraví – i jeden měsíc pravidelného pohybu navíc může přispět ke zlepšení kondice i nálady a utvořit zdravý návyk pro měsíce příští. Zpestřit si svou pracovní rutinu – akce pomáhá stmelit týmy na pracovišti,“ vyjmenovává plusy výzvy Konečný a přidává další: „Poznat nové lidi i kolegy – součástí květnové výzvy je několik doprovodných akcí, kde je možné potkat podobně naladěné lidi. Navíc ti, co se zapojili, přispějí k vývoji udržitelného města – jejich zaznamenané kilometry pomohou k rozvoji bezpečné a komfortní (cyklo)dopravy. A na závěr je důležité také zmínit, že za svou registraci získali účastnici bílé tričko s potiskem z dílny ilustrátorky Toy_Box a mají šanci vyhrát řadu zajímavých cen,“ uzavírá Konečný. V Plzeňském kraji se letos dalo registrovat pod Plzní či Rokycany. 

V loňském roce se v Plzeňském kraji zapojilo i přes covidová opatření 917 soutěžících z desítek firem, kteří celkem najezdili a naběhali tisíce zelených kilometrů, v roce 2019 to bylo 1 065 zájemců. Mnoho firem platí registraci za své zaměstnance a v některých firmách se účastní hned několik desítek zaměstnanců a tyto týmy pak soutěží ještě ve vlastní vnitrofiremní soutěži

I letos se mohou účastnit i ti, kteří nemají své vlastní kolo, můžou si ho totiž půjčit z místního systému sdílených kol Kolemplzne.cz. Výzva je i pro ty, kteří během května pracují z domova – započítávají se totiž i vyjížďky v okolí bydliště, cesty na poštu či cvičení doma. Součástí výzvy je několik doprovodných akcí pro všechny zapojené, například veřejná cyklodílna 25. května, cyklosnídaně 27. května a závěrečná cyklopárty na začátku června. Aktuální informace jsou zveřejňovány na www.dopracenakole.cz.

 

Foto: Město Plzeň

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24