Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Zájem o studium na Západočeské univerzitě vysoce převyšuje nabídku

03.07.2016 17:30

Více než 13 tisíc přihlášek zatím eviduje Západočeská univerzita v Plzni. Do prvního ročníku ale přijme jen 4 600 studentů.

Univerzita

Počet přihlášek, ale není konečný. Některé fakulty už vyhlásily druhá kola výběrového řízení. "Do prvního ročníku budeme přijímat přibližně stejný počet uchazečů jako v loňském roce, tedy asi 4 600 studentů. V počtu přihlášek jsme zaznamenali mírný pokles, který však odpovídá demografickému vývoji. Lze tedy říci, že zájem o studium stále vysoce převyšuje kapacitu univerzity, nicméně není rovnoměrně rozprostřen mezi všechny obory. U těch, kde je ještě volná kapacita, fakulty vypsaly druhá kola přijímacího řízení,“ vysvětluje prorektor pro studijní a pedagogickou činnost Ladislav Čepička.

Největší zájem je tradičně o pedagogickou fakultu, která obdržela 3292 přihlášek. Uchazeči se nejčastěji hlásí na bakalářské obory Anglický jazyk se zaměřením na vzdělávání, Psychologie se zaměřením na vzdělávání, Učitelství pro mateřské školy a pětiletý magisterský obor Učitelství pro první stupeň základních škol.

"Následuje fakulta právnická s 1675 přihláškami, především na pětiletý magisterský obor Právo. 1578 přihlášek přišlo na fakultu ekonomickou, nejvíce na bakalářské obory Podniková ekonomika a management a Management obchodních činností. K nejžádanějším patří rovněž fakulta filozofická s 1532 přihláškami, mezi nimiž vedou obory Mezinárodní vztahy – teritoriální studia a Cizí jazyky pro komerční praxi v kombinaci angličtina—němčina,“ uvádí mluvčí univerzity Kamila Kolářová.

Fakulta aplikovaných věd má zatím 1392 přihlášek, na fakultu zdravotnických studií jich dorazilo 1303, fakulta elektrotechnická přijala 906 přihlášek, fakulta designu a umění Ladislava Sutnara 873 přihlášek a fakulta strojní 655 přihlášek.

Loni zaznamenala Západočeská univerzita ve stejnou dobu 14 082 přihlášek, celkově pak po uzavření druhých kol přijímacího řízení 15 686.

Přihlášky ke studiu bakalářských a navazujících magisterských oborů stále přijímají ekonomická, elektrotechnická, strojní a filozofická fakulta.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT