Na šumavském Špičáku vznikne nová pohodová trať pro bikery

12.06.2020 20:34

Provozovatelé Ski&Bike Špičák oslovili před létem veřejnost a provedli vlastní průzkum, který přinesl podněty pro další rozvoj areálu. Lidé chtějí například bobovou dráhu, sjezd na laně a atrakce pro děti

iXS_EDC_Spicak2015_35

Na otázky na webu areálu, v newsletteru a na sociálních sítích zareagovalo přes 400 lidí. Z celkem 405 respondentů bylo  88 % z České republiky, zbytek ze zahraničí. Kromě okolních zemí jako je Německo a Rakousko se objevily vyplněné dotazníky dokonce až z Chile. Z našich krajů nejčastěji odpovídali obyvatelé Plzeňského kraje (54,1%), následováni sousedními regiony – Středočeským (9,2%) a Prahou (15,4 %) či Jihočeským (8,7%). Ze 14 krajů ČR zareagovali obyvatelé osmi z nich (všechny české ani jeden moravský). Věkově byla nejvíce zastoupena skupina 26 – 40 let.

Na otázku, co je cílem návštěvy Ski&Bike Špičák, odpověděla téměř polovina českých respondentů, že bikepark a skoro stejně velká skupina preferovala turistiku (44 %). U zahraničních odpovědí dominoval bikepark (95,7 %).

Většina tuzemských turistů přijíždí na Špičák opakovaně. Návštěvníky nejvíce lákají výlety na ledovcová jezera a rozhledna. Jízdu lanovkou si dopřeje cca 44 %, naučné stezky s dětmi nebo dětská hřiště dohromady 38 % respondentů. Gastronomii zde cíleně vyhledává 16 % dotázaných.

Více než polovina bikerů z naší republiky přijíždí na Špičák za sezonu častěji než čtyřikrát. Za nejoblíbenější trať považují Black Friday následovanou Forrest Virgin a nejtěžším Strugglem.

A právě názor bikerské komunity i z tohoto průzkumu sehrál roli při volbě nově plánovaných tratí v bikeparku. "Vybudujeme jednu lehčí pohodovou trať vhodnou pro širokou veřejnost, začátečníky i méně pokročilé jezdce, která nám tady trochu chybí. Již jsme se dohodli s Chráněnou krajinnou oblastí, za jakých podmínek a kudy povede, nyní už budeme žádat o stavební povolení,“ upřesňuje aktuální stav vedoucí střediska služeb Jan Kasík               

Turisté i bikeři dále uváděli, jak by si představovali další rozvoj letních aktivit či akcí v areálů. Nejčastěji si přáli bobovou dráhu, zip line neboli adrenalinový sjezd na ocelovém laně či více herních atrakcí pro děti. V rámci doprovodného programu mají turisté zájem o kulturu, akce pro rodiny s dětmi, zážitkové gastro nebo výlety s průvodcem. Bikeři pro svoji komunitu doporučovali vybudování dalších nových tratí v bikeparku, které budou rychlejší a jednodušší a pořádání pravidelných večerních párty.

"Co se týká dalšího rozvoje areálu, budeme názory našich stálých návštěvníků zohledňovat ve svých plánech i při rozhodování vlastníků střediska, do čeho v letní sezoně případně investovat. Zatím žádné definitivní rozhodnutí nepadlo, ale určitě je naším zájmem udržet si současné návštěvníky, co k nám jezdí i vícekrát za rok, a k nim přilákat nové,“ dodává k výsledkům průzkum ředitel Ski&Bike Špičák Vladimír Kasík.  

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24