QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Plzeňská tyčka předvedla špičkové atlety, kazil ji jen vítr

25.08.2010 22:32

Ve středu 25. srpna proběhl na náměstí Republiky exhibiční mítink ve skoku o tyči Plzeňská tyčka. Vidět jste zde mohli špičky českého skoku o tyči. Atmosféra byla výborná, skoky ale komplikoval vítr.

Kudlička 2. místo
zprava Ptáčníková, Pomahačová, Brandová, ŠlézováPlzeňská tyčka / nejmladší návštěvníci Jiřina Ptáčníková Iva Brandová - Plzeňská tyčka Tereza Šlézová - Plzeňská tyčka Tereza Pomahačová - Plzeňská tyčka Tereza Pomahačová - Plzeňská tyčka František Ptáčník s moderátorem Přibáněm Plzeňská tyčka- Plzeňská tyčka Plzeňská tyčka Jiřina Ptáčníková - Plzeňská tyčka Jiřina Ptáčníková - Plzeňská tyčka IMG_6496Janáček 3. místoKudlička 2. místoplzeňská tyčka- Pomahačovávítěz BalnerIMG_5312IMG_5324Plzeňská tyčka /vpravo starosta třetího obvodu Jiří Strobach Plzeňská tyčka Plzeňská tyčka Plzeňská tyčka Plzeňská tyčka Plzeňská tyčka Plzeňská tyčka Plzeňská tyčka Plzeňská tyčka Plzeňská tyčka Plzeňská tyčka Plzeňská tyčka / Michal Balner Plzeňská tyčka Plzeňská tyčka Plzeňská tyčka 2010 Plzeňská tyčka /vítěz Michal Balner Plzeňská tyčka Plzeňská tyčka Plzeňská tyčka Plzeňská tyčka 2010 Plzeňská tyčka /vítěz Michal Balner po zdolání výšky 5,60m Plzeňská tyčka / Jiřina Ptáčníková Plzeňská tyčka / Jiřina Ptáčníková přebírá ceny od starosty plzeňské trojky Jiřího Strobacha Plzeňská tyčka / Jiřina Ptáčníková se svým otcem Plzeňská tyčka 25.srpna 2010 Plzeňská tyčka / předávání cen vítězům

V Plzni na náměstí Republiky bylo ve středu 25. srpna rušno. Uprostřed náměstí byla laťka s doskočištěm a rozcvičovali se tady sportovci. Kdo se zastavil a počkal, mohl vidět 1. ročník exhibičního mítinku ve skoku o tyči pod názvem Plzeňská tyčka. Sešlo se zde několik našich špiček ve skoku o tyči. Nejznámější byla rodačka západočeské metropole Jiřina Ptáčníková, která je 5. ženou z MS v Dauhá.

Pořadatelem akce byl otec slavné tyčkařky František Ptáčník, který je rovněž sportovcem a drží rekord 3. nejlepší čas sprintu v česku. Po úvodním slovu a poděkování sponzorům přišly na řadu skoky žen. V závodu se utkaly Plzeňanky Tereza Pomahačová, která skončila na 4. místě. Pak Pražanka Tereza Šlézová, která se utkala o druhé a třetí místo s Plzeňankou Ivou Brandovou. Brandová mimochodem dostudovala ekonomii takže je nyní kromě sportovkyně také inženýrkou ekonomie. S prvním místem se počítalo pro domácí Jiřinu Ptáčníkovou.     

Zatímco ženy skákaly, moderátoři si občas pletli Pomahačovou se Šlézovou a také jim zaměňovali skoky. Také oba nandavači laťky se sem tam nějak netrefili a laťka jim občas spadla. Chvílemi vypadali jako Pat a Mat.

Ani vítr závodnicím nepřidal. Mnohdy byly pauzy mezi jednotlivými skoky dlouhé, čekalo se až bude vítr do zad. V jedné pauze jsme se dozvěděli pár věcí od mistryně kraje Ivy Brandové (360cm). "Diváci určitě byli super, ale jsem poprvé na takovéhle akci a musim říct, že je to hrozný," řekla Iva Brandová. "Hrozný tím, že to rozběžiště je takový houpavý a nemůžu se rozběhnout. Je to něco jinýho než na stadionu," upřesnila. Pak ještě vtipně podotkla, že přijímá nabídky k zaměstnání neboť dokončila ekonomickou fakultu.

Závodnice pomalu ale jistě odskákaly a na řadu se dostala Jiřina Ptáčníková. Po delší pauze způsobené větrem skočila lehce 420cm. Potlesk obrovský. Její rekord je 460cm. Co na to říkal její přítel, také závodník konkrétně překážkář, Pavel Svoboda? "Já myslim, že to dnes vypadá dobře. Těch 420 skočila na první pokus a to je dobře. Těch 440 určitě vypadá nadějně a ona se s tím popere," věřil své přítelkyni Svoboda. Zajímalo nás jestli Jiřině nosí tyče. "Samozřejmě, že někdy ano. Ale občas si je chce nést sama takže nesu jen batůžek a to pak lidi koukají, že ona nese takový klády a já jen ten batůžek. A vypadám, jako když jí nechci pomáhat," zasmál se překážkář.

Od hovoru ale honem zpátky k Plzeňance, která se chystala na 440cm. Na první pokus shodila. Druhý nevyšel. I tak jí lidé tleskali. Ani na třetí pokus ´to nedala´. Pozor, ale na exhibicích mají pořadatelé možnost dát pokus navíc a ten Jiřina dostala. I tak vyhrála závod s rekordem 420cm. Konečně 4. pokus jí vyšel a 440 ´dala´. Potlesk byl opět na řadě.

Co k tomu sama Jiřina řekla? "No, stalo se to, že jsem  skákala s tvrdšíma tyčema, s kterýma trénuju, a když to nešlo, vzala jsem měkčí. Tu která se mnou byla letos v Barceloně," řekla k poslednímu skoku Jiřina Ptáčníková.

Po ženách se během krátké pauzy rozcvičovali muži. Nakonec během jejich závodu padl rekord 560cm. S tím vyhrál Michal Balner, rodák z Opavy, který závodí za Duklu Praha. Druhý skončil Jan Kudlička, který na olympiádě v Pekingu skončil desátý s výkonem 545cm, ale v kvalifikaci skočil 570cm. Na třetím místě skončil Pražák Štěpán Janáček, který začínal jako vícebojař.

Celkově se akce vydařila, diváci byli spokojeni, pořadatelé taky. Počasí bylo, až na chvilkový vítr skvělé, snad se dočkáme zase za rok na 2. ročníku Plzeňské tyčky.

Co říkají na závod Michal Balner a František Ptáčník?

Jak se skákalo Jiřině Ptáčníkové?

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT